29 november 2007

Wordt verwacht 23 (nieuws, 2007)

ZELFMOORD UITGESTELD

'De gijzeling'. Zo heet de nieuwste thriller van de jonge Duitse auteur Sebastian Fitzek, die vorig jaar zo'n tweehonderdduizend exemplaren verkocht van zijn debuut 'De therapie'. Uitgeverij Fontein laat 'De gijzeling' vanaf februari 2008 verspreiden, tegelijk met een schappelijk geprijsde editie van Fitzeks eersteling.

Het gegeven van 'De gijzeling' is intrigerend. De gerenommeerde forensisch psychologe Ira Samin heeft haar zelfmoord zorgvuldig voorbereid. De dood van haar oudste dochter drukt te zwaar op haar geweten.
Maar op haar geplande laatste dag op dit ondermaanse wordt Ira op het laatste moment naar een brutale gijzeling bij een radiozender geroepen. Een psychopaat speelt een macaber spel: tijdens een uitzending belt hij willekeurig mensen op. Als ze opnemen met een speciaal wachtwoord, wordt één gijzelaar vrijgelaten, doen ze dat niet, dan wordt er één doodgeschoten. De man dreigt net zo lang door te spelen totdat zijn verloofde bij hem in de studio komt. Maar wat hij niet weet is dat zijn verloofde maanden geleden is overleden. Ira begint aan bijna uitzichtloze onderhandelingen, terwijl er miljoenen mensen met haar meeluisteren.

Sebastian Fitzek werd in 1971 in Berlijn geboren. Hij studeerde Rechtswetenschappen en werkt als journalist en schrijver voor diverse radiostations en tv-zenders. In januari 2008 verschijnt in Duitsland zijn derde thriller, 'Das Kind'.

SOMBER LANDHUIS

Een nog jongere auteur heeft zich gemeld bij uitgeverij De Kern. Het gaat om de in 1975 geboren Lucie Whitehouse. Zij studeerde Klassieke talen in Oxford. Voordat ze zich fulltime op het schrijven stortte, was ze werkzaam als literair agent.

'Het huis bij nacht, het debuut van Whitehouse die door De Kern als 'de Engelse Donna Tartt' wordt beschouwd, speelt zich af in Oxfordshire. Daar staat het imposante, maar sombere landhuis Stoneborough Manor, dat Lucas Heathfield na de zelfmoord van zijn oom Patrick heeft geërfd. Lucas ziet het als een ideale plek voor weekenden met zijn Londense vrienden.

Vlak na hun eerste bezoek op oudejaarsavond riskeert Lucas een jarenlange vriendschap met Joanna door haar zijn liefde te verklaren. Iedereen is verrukt, het hing immers al jaren in de lucht. Maar al snel krijgt Joanna het gevoel dat het huis een vreemd effect heeft op Lucas. Hij raakt geobsedeerd door oude films van zijn oom en diens vriendenkring, die verdacht veel lijkt op hun eigen hechte clubje. En stukje bij beetje onthullen de films ook steeds meer onfrisse wetenswaardigheden over zijn familie. 'Het huis bij nacht' ligt in maart 2008 in de winkels.

Andere nieuwe titels:

David Hilzenrath - 'De Tombe van Jezebel' (april 2008)
David Hewson - 'De engelen des doods' (februari 2008)
Caroline Graham - 'Midsomer Murders; Moord in Badger's Drift' (april 2008)
Ed van Eeden - 'Vuurzee' (februari 2008)
David Ignatius - 'Het Suleiman Spel' (april 2008)
Robert Crais - 'De lijfwacht' (april 2008)

1 opmerking:

Joke van Overbruggen zei

De thriller verscheen in 2007, maar toevallig kreeg ik die in handen.
De gijzeling van Sebastian Fitzek vergt enige tijd om er in te komen
maar na korte tijd is het een genoegen om te lezen. Zeer origineel en
goed geschreven!