18 november 2007

Schrijversstaking (nieuws, 2007)

STAKING LEIDT TOT UITSTEL FILM HET BERNINI MYSTERIE

De staking van de Amerikaanse scriptschrijvers heeft tot uitstel geleid van de film 'Angels & Demons', naar het gelijknamige boek van bestsellerauteur Dan Brown. Filmmaatschappij Columbia Pictures heeft laten weten dat de film niet zoals gepland rond Kerstmis 2008 in de bioscoop komt, maar dat de release is verschoven naar 15 mei 2009. Volgens de filmstudio moet er nog veel aan het scenario gesleuteld worden.

Scriptschrijver Akiva Goldman is aan het project verbonden, maar de vakbond Writers Guild of America verbiedt leden aan scenario's te werken wanneer er gestaakt wordt. Goldman won eerder een Oscar voor zijn scenario voor 'A Beautiful Mind'.

,,De filmmakers en de studio menen dat er een sterk scenario is, maar we geloven niet dat het script voor dit ambitieuze project nu al helemaal klaar is'', aldus Columbia Pictures in een verklaring over de vertraging. De filmmaatschappij zei niet te verwachten dat andere grote filmprojecten - zoals de nieuwe James Bond-film en de actiethriller 'Hancock' met in de hoofdrol Will Smith - zullen worden uitgesteld.

Ook in deze Dan Brown-verfilming, die opnieuw geregisseerd zal worden door Ron Howard, zal Tom Hanks te zien zijn als professor Robert Langdon. In 'Angels & Demons' moet Langdon een complot om het Vaticaan op te blazen zien te verijdelen. De film 'The Da Vinci Code' die in 2006 uitkwam, bracht wereldwijd 476 miljoen euro op.

'Angels & Demons' verscheen in het Nederlands onder de titel 'Het Bernini Mysterie'. Dit boek uit 2000 is geschreven nog vóór 'De Da Vinci Code'.

De scriptschrijvers en vertegenwoordigers van de grote Amerikaanse filmstudio's hervatten 26 november de loononderhandelingen. Tot die tijd gaan de scenaristen door met hun acties, aldus een woordvoerder van de Writers Guild of America. De staking van de schrijvers begon twee weken geleden toen hun vakbond en werkgevers het niet eens werden over nieuwe salarisafspraken. De scenaristen willen vooral dat ze meer betaald krijgen als een film of tv-serie op dvd of internet verschijnt. Het is de grootste staking in Hollywood in twintig jaar.

Geen opmerkingen: