17 januari 2023

Twee agenten voor de deur (nieuws, 2023)

Een thriller met urgentieVlijmscherpe tranen is 'een provocerende wraakthriller en een pijnlijk kwetsbaar verhaal over verlossing', meldt uitgeverij The House of Books op haar website. En in een persbericht schrijft ze dat het nieuwe boek van S.A. Cosby 'een urgente thriller' is. De urgentie zal gelegen zijn in het feit dat in het boek homoseksualiteit ter sprake komt. En wit en zwart.

Het is vijftien jaar geleden dat Ike Randolph de gevangenis uit liep en sindsdien is hij niet meer in aanraking gekomen met de politie. Maar wanneer twee agenten voor zijn deur staan, weet Ike dat hij als zwarte man op zijn hoede moet zijn.

Ike krijgt het bericht dat elke vader vreest: zijn zoon Isiah en zijn witte echtgenoot Derek zijn vermoord. Hoewel Ike de geaardheid van zijn zoon nooit volledig heeft kunnen accepteren, is hij ontroostbaar.

Ook Dereks vader Buddy Lee schaamde zich voor zijn zoons homoseksualiteit, net zoals Derek zich schaamde voor zijn vaders criminele verleden. Maar Buddy Lee zal niet rusten voor hij weet wie zijn zoon vermoord heeft.

Vastberaden om goed te maken wat ze niet konden toen hun zoons nog leefden, besluiten de twee vaders hun vooroordelen over hun zoons - en over elkaar - aan de kant te schuiven en hun handen ineen te slaan om wraak te nemen op de moordenaar van hun zoons.

Over Vlijmscherpe tranen zei Cosby in Trouw: 'Dit boek gaat over vaders en zonen, over wat twee vaders hadden gewild dat hun zonen waren. Ik denk dat het mannen in de VS moeilijk wordt gemaakt gevoelig, kwetsbaar te zijn. En dus houden ze hartstochtelijk vast aan hun mannelijkheid. Dat veroorzaakt veel problemen.'

S.A. Cosby is een auteur uit Zuidoost-Virginia. Een laatste uitweg won onder meer de Los Angeles Times Book Prize, was een New York Times Notable Book en werd tot de beste boeken van het jaar verkozen door o.a. NPR, The Guardian en Library Journal. Vlijmscherpe tranen dat eind maart bij The House of Books verschijnt, werd genomineerd voor een Edgar Award en won als luisterboek en hardcoveruitgave de International Thriller Writers Award. Als Cosby niet schrijft, is hij een fervent hiker en schaakspeler. 'Ik gebruik actie en geweld als honing om mijn lezers naar grotere thema's te lokken', zei Cosby in een interview met Het Parool.  

Geen opmerkingen: