10 april 2020

Ongewenst in Bodø (nieuws, 2020)

Verdwijning Arnhemse cyberexpert leidt tot thrillerIn de zomer van 2018 ging Arjen Kamphuis naar Noorwegen om er even tussenuit te zijn. Hij had een druk leven als IT- en cyberexpert. Hij stond vaak journalisten en onderzoekers bij met tips en trucs om op een veilige manier met informatie om te gaan. Zijn stokpaardje was informatiebeveiliging. Verder was hij bevriend met Julian Assange van Wikileaks en waarschuwde hij voor de praktijken van de Amerikaanse NSA (National Security Agency).En ineens verdween hij van de radar. Zoektochten van familie, vrienden, de politie en een team hackers hebben nooit geleid tot duidelijkheid over zijn lot. Heeft hij een kano-ongeluk gehad? Is hij opgepakt door een geheime dienst of is hij ergens een ander leven begonnen? Niemand die het zeker weet.

Beroepsavonturier Frank van Zwol liet zich inspireren door Kamphuis' vermissingszaak bij het schrijven van Van de radar, zijn nieuwste thriller die in juni bij Luitingh-Sijthoff verschijnt. Ook zijn hoofdpersoon is een Nederlandse hacker, die in het koude, Noorse Bodø verdwijnt. Oud-marinier en National Geographic-fotograaf Tom Brandt op onderzoek uit. Hij is net geland of hij botst al met de Amerikaanse NSA én de lokale politie; Tom is duidelijk niet gewenst in Bodø. Maar dat heeft hem nog nooit tegengehouden…

Na zijn diensttijd als bergingsduiker bij de genie volgde Frank van Zwol de Middelbare Bosbouw en Cultuurtechnische School. Vervolgens werkte hij jarenlang als rayoncoördinator bij een waterschap. In 2006 besloot hij van mijn hobby zijn werk te maken en volgde de 100 dagen fulltime opleiding International Wildernessguide bij Taku Adventures in British Columbia. Sindsdien is hij actief als wildernisgids. Van Zwol trekt met regelmaat door de meest onherbergzame gebieden.

Van de radar
is zijn zevende thriller. Eerder werd hij genomineerd voor de Schaduwprijs.

1 opmerking:

Frank van Zwol zei

Hé, ik zie dit bericht nu pas. Dank voor het posten, maar de verschijningsdatum van Van de radar is verschoven naar medio augustus. Iets met gesloten boekhandels en zo. Het moest blijkbaar zo zijn. Half augustus is het op de kop af twee jaar geleden dat Arjen Kamphuis verdween in Bodø.