06 april 2020

Lezen in tijden van corona 16 (nieuws, 2020)

Denise Mina - Alibi  Wat te doen als er sprake is van een intelligente lockdown? Dan ga je maar lezen. Wat te denken van Alibi, de nieuwste thriller van Denise Mina. Uitgeverij Ambo|Anthos, die het boek op 10 april op de markt brengt spreekt van 'een weergaloze thriller geschreven waarin al Mina's kwaliteiten samenkomen: razendsnel, messcherp, met briljante dialogen en personages van vlees en bloed'.

En door.

Alibi begint met een ochtend als elke andere voor Anna McDonald: ze zet de schoolspullen voor de kinderen klaar terwijl ze luistert naar een true crime-podcast. Dan staat haar beste vriendin Estelle voor de deur en komt haar man de trap af met een koffer in zijn hand. Ze vertrekken samen en nemen de kinderen mee.

Anna, volgens de uitgever een grofgebekte huismoeder met een dubbele identiteit, blijft in shock achter. Nu haar leven ineengestort is, zoekt ze afleiding in de podcast; over een gezonken jacht en een vermoord gezin, met een vleugje corruptie en machtsmisbruik.

Dan ontdekt Anna dat ze een van de genoemde slachtoffers uit een vorig leven kent en raakt ze ervan overtuigd dat ze weet wat er is gebeurd. Dat betekent dat ze haar verleden niet langer verborgen kan houden. Ze besluit op jacht te gaan naar de waarheid, maar ze beseft niet dat daarmee alles waarvoor ze zo hard gewerkt heeft als een kaartenhuis zal instorten.

Volgens de uitgever zijn de reacties van pers en vakgenoten 'unaniem lovend'. Zo duidde thrillerduo Nicci French het boek als 'tegelijkertijd adembenemend, verslavend, gevoelig en vilein. Een ijzersterke thriller.' En schreef The Washington Post: 'In één woord spectaculair!'

Denise Mina studeerde rechten aan de universiteit van Glasgow. In 1998 ontving ze de John Creasey
Dagger voor het beste misdaaddebuut van de Crime Writers' Association voor Garnethill. In 2014 werd ze opgenomen in de Crime Writers' Association Hall of Fame. Mina presenteert tv- en radioprogramma's en is regelmatig te gast in de media. Daarnaast was ze in 2014 jurylid voor de Women's Prize for Fiction. Alibi is haar meest recente thriller.

Een eerste hoofdstuk is alvast via deze link te lezen.

Geen opmerkingen: