24 april 2020

Bestaansrecht (nieuws, 2020)


Uitreiking Gouden Strop gebeurt online Het coronavirus gooit overal roet in het eten. Zelfs bij de toekenning van de Gouden Strop voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Evenementen met een grote groep mensen zijn nog steeds taboe, dus een reguliere bekendmaking in een zaaltje zit er niet in. Dus gaat de Stichting Gouden Strop online.


'De afgelopen tijd zijn GNM-voorzitter Peter Römer en ik druk bezig geweest om voor de bekendmaking van de winnaars van onze Nederlandse thrillerprijzen een goed en coronabestendig alternatief te vinden', zegt Charles den Tex, voorzitter van de Stichting Gouden Strop. 'Onze eerdere plannen waren al in een vergevorderd stadium toen ze opeens onmogelijk werden.'

'Erg eenvoudig was het niet. Andere literaire prijzen hebben gekozen voor uitstel, dat leek ons niet gewenst. Bij alles was het al snel duidelijk dat we moesten zoeken naar een online mogelijkheid, liefst bij een nieuws streamingdienst maar ook die zijn niet dik gezaaid.'

Het gelukkige toeval wil dat voorzitter Koen Voskuil van de jury van de Gouden Strop én de Schaduwprijs bij het AD werkt. Die krant heeft volgens Den Tex een goed functionerend online platform en bleek bereid om samen met de Gouden Strop te kijken hoe toch een grote groep mensen bereikt kunnen worden. De bekendmaking van de winnaars geschiedt dan ook via AD.nl. 

Op woensdag 6 mei worden namen van de genomineerden van de Gouden Strop vrijgegeven. Twee weken later, op 20 mei, is dan de bekendmaking van de winnaars van de twee thrillerprijzen. Die kan gevolgd worden via een livestream verbinding op AD.nl bij 'NL blijft thuis'. 

Overstap
Volgens Den Tex zijn op basis van het Strop-reglement 76 titels geaccepteerd voor beoordeling door de jury. 'Daarvan was een relatief groot aandeel debuten, mede doordat enkele auteurs de overstap maakten van kinder- en jeugdboeken naar het spannende genre.' In 2019 werden volgens het juryrapport 'circa zeventig titels' ingezonden.

Er is gekozen om dit jaar geen longlist voor de prijs te publiceren, omdat die 'elk jaar verloren gaat' in de publiciteit. 'Behalve De Spanningsblog neemt eigenlijk geen enkel ander medium het bericht over. Daarbij komt dat we dit jaar te maken hadden met een kortere juryperiode omdat we veel later van start zijn gegaan. Pas toen duidelijk was dat we op financiële steun van de Stichting Lira konden rekenen, zijn we begonnen. Shortlist en bekendmaking zitten al heel dicht op elkaar. De longlist zou daar dan nog eens 2 weken voor zitten. Dat vonden we te veel gepropt.'

Dit jaar zijn er geen nominaties voor de Schaduwprijs. De prijs wordt toegekend aan een debuut dat buiten de nominaties voor de Gouden Strop valt, maar dat in de ogen van de jury echt een aanmoediging verdient.

'De Gouden Strop blijft zeker bestaan', stelt Den Tex. 'Het is de enige echte Nederlandse Thrillerprijs en daar is behoefte aan. Het genre kan zeker in deze tijd, waarin verkopen teruglopen, een ondersteuning door een prijs goed gebruiken.'

Sinds het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs onderdeel is geworden van de Auteursbond (het GNM is nu de Sectie Misdaadauteurs van de bond) is ook de Gouden Strop een onderdeel geworden van de activiteiten van de Auteursbond. Na de uitreiking van de Gouden Strop 2020 wordt verder gesproken over de uitreiking in 2021.

Geen opmerkingen: