27 november 2018

Rauw mededogen (nieuws, 2018)

Australische schrijver wint 'vrouwvriendelijke' thrillerprijsDe Australische schrijver Jock Serong heeft met zijn boek On the Java Ridge de eerste Staunch Award gewonnen, een prijs voor de beste thriller waarin geen geweld tegen vrouwen voorkomt. 

Met de prijs wint Jock Serong een geldbedrag van tweeduizend Britse pond. De schrijver verhaalt over een groep Australische surfers die op vakantie in Indonesië een aantal vluchtelingen probeert te redden. Met zijn boek neemt Serong een kritisch standpunt in ten opzichte van het vluchtelingenbeleid van de Australische regering.

De Britse scenarioschrijfster Bridget Lawless, die de 'vrouwvriendelijke' thrillerprijs in het leven riep, prees Serongs levendige beschrijvingen en  'rauwe mededogen'. 'Deze thriller heeft de kwaliteit waar wij van de Staunch Award naar op zoek waren. Het is een goed verhaal, buitengewoon goed geschreven en met een flinke dosis spanning. Er komt geweld in voor, maar het is nergens zonder reden.

Serong versloeg vijf collega-auteurs op de shortlist. 'Het is mogelijk om thrillers te schrijven, waarin geweld tegen vrouwen niet wordt geëxploiteerd', aldus Lawless. Wanneer verkrachting en moord worden neergezet als vermaak en zo'n dominante positie innemen in de populaire cultuur, dan kijkt men vreemd op als je daarmee stopt en over na gaat denken. We kunnen niet serieus het geweld tegen vrouwen bestrijden als het wordt 'opgezogen' als entertainment.'

De lancering van de Staunch-prijs lokte kritiek uit van misdaadauteurs als Sophie Hannah en Val McDermid. De laatste vindt dat je wel over vrouwenhaat en geweld tegen hen moet schrijven, juist om dit te kunnen bestrijden. Er waren honderden inzendingen voor de prijs. Sommige boeken konden de toets der kritiek niet doorstaan. 'In een of twee boeken was er wel geweld tegen vrouwen en dat ging gepaard met veel bloedverlies.'

Bron: The Guardian

Geen opmerkingen: