12 november 2018

De deur klemt (nieuws, 2018)

Deense danseres stort zich op thrillergenreVan danseres en choreografe naar het schrijven van spannende boeken. Het lijkt een niet voor de hand liggende overstap, maar het is er wel een die de Deense Katrine Engberg heeft gemaakt. Begin volgend jaar kan de Nederlandse lezer kennis maken met haar werk.  

Bij uitgeverij A.W. Bruna is 5 februari 2019 de dag dat zij De krokodilvogel op de Nederlandstalige boekenmarkt loslaat. Het is de eerste van een door Katrine Engberg geschreven serie thrillers over het rechercheurduo Jeppe Kørner en Anette Werner.

Het verhaal begint als op een vroege ochtend in het centrum van Kopenhagen de gepensioneerde Gregers Hermansen voorzichtig de trap van zijn appartement af loopt om zijn vuilniszak buiten te zetten. Op de begane grond klemt de deur een beetje. Gregers probeert de deur open te krijgen, maar struikelt en valt door de deur naar binnen. Als hij weer bijkomt, ontdekt hij dat hij boven op het bebloede lichaam van een jonge vrouw ligt.

Het is het begin van een nachtmerrie voor de bewoners van het appartementencomplex en eveneens voor rechercheurs Jeppe Kørner en zijn collega Anette Werner. Niet in het minst omdat er algauw wordt ontdekt dat een andere bewoner van het complex een thriller schrijft over de moord op een jonge vrouw in een appartementencomplex... Een thriller over een thriller dus.

Katrine Engberg (1975) was in Denemarken bekend als danseres en choreografe toen ze in 2006 haar schrijfdebuut maakte met een non-fictieboek. Ze werkt nog steeds als regisseuse en choreografe voor theater en televisie. Inmiddels heeft ze ook succes met haar non-fictie boeken. Haar thrillers over Jeppe Kørner en Anette Werner belanden geregeld in de top 3 van de Deense bestsellerlijst. In de reeks met de twee rechercheurs zijn nu drie thrillers verschenen. Engberg stond op de shortlist van diverse literaire prijzen in Denemarken.

Geen opmerkingen: