24 november 2018

Gecodeerde berichten (nieuws, 2018)

©Foto auteur: Lilja Birgisdóttir
Getuige verstopt zich onder haar bedje 
Ze wordt de beste thrillerschrijfster uit IJsland genoemd. The Guardian bestempelt haar werk als 'thrillerschrijven op zijn best: hard en pezig, zonder een grammetje onderhuids vet'. En Karin Slaughter is ook helemaal weg van de thrillers van Yrsa Sigurdardóttir. Goed nieuws voor haar volgers: uitgeverij Cargo brengt in 2019 twee thrillers van haar hand op de markt. 

Op 3 januari 2019 ligt DNA in de winkel. Geen leesvoer voor tere zielen, want in IJslands hoofdstad Reykjavik wordt een jonge vrouw op gruwelijke wijze vermoord. Haar zevenjarige dochter verstopt zich onder haar bed en is de enige getuige.

Wanneer niet veel later een tweede vrouw op eenzelfde manier ter dood wordt gebracht, staat de politie voor een raadsel: wat is het verband tussen de twee vrouwen?

Voor commissaris Huldar is het de eerste zaak in zijn nieuwe functie. Hij moet daarbij samenwerken met psychologe Freyja, die het getraumatiseerde meisje onder haar hoede heeft. De samenwerking wordt extra gecompliceerd door hun onenightstand, waarbij Huldar Freyja voorloog over zijn leven.

Ondertussen ontvangt een radioamateur gecodeerde berichten die de slachtoffers met elkaar in verband brengen, maar niemand gelooft hem en hij besluit zelf op onderzoek uit te gaan.

Op 19 mei 2019 verschijnt Vortex, het tweede deel in deze thrillerreeks. En alweer is Reykjavik het decor. In de stad wordt een tijdcapsule gevonden met daarin brieven van dertienjarige schoolkinderen die voorspellen hoe hun leven er in 2016 uit zal zien.

Tussen de brieven bevindt zich ook een lijst met initialen van mensen die vermoord zullen worden. Hoewel de brief niet serieus wordt genomen, roept Huldar de hulp in van Freyja bij de ondervraging van het kind dat deze boodschap schreef.

De gevonden brief wordt echter urgent wanneer verschillende lichaamsdelen opduiken in de stad, gevolgd door de moord op een man wiens initialen op de lijst voorkomen. Huldar en Freyja zullen de schrijver en de moordenaar moeten vinden, voordat die alle slachtoffers op de lijst heeft vermoord.

Yrsa Sigurdardóttir (1963) is een veelvoudig bekroonde IJslandse bestsellerauteur. Sinds haar debuut in 2005 schreef ze meer dan tien thrillers, die in ruim dertig landen in vertaling zijn verschenen. Yrsa woont met haar man en twee kinderen in Reykjavik.

Geen opmerkingen: