05 november 2018

Contraproductief (nieuws, 2018)


Zes boeken op shortlist van #MeToo-thrillerprijs
Eind deze maand wordt een prijs uitgereikt aan de auteur van een thriller waarin geen geweld tegen vrouwen voorkomt. Op de shortlist van deze Staunch Book Prize staan zes boeken.

De nieuwe prijs is een initiatief van de Britse scenarioschrijfster Bridget Lawless, die onder andere het script maakte voor de tv-serie The Bill. Met de award wil ze de alternatieven bevorderen tegen 'de overdaad van fictie' waarin vrouwen worden geslagen, gestalkt, seksueel misbruikt, verkracht of vermoord.

Lawless, die voorzitter is van de jury, vindt dat auteurs in staat moeten zijn om pageturners te schrijven die lezers in de greep houden, zonder ze te overladen met de clichés van geweld tegen vrouwen. De website van de prijs meldt: 'Terwijl slachtoffers van verkrachting in de echte wereld moeite hebben om gehoord te worden, worden in fictie hun lotgenoten opgevoerd als tweedimensionale karakters, veelal in verhalen waarin zowel de sluwheid van de verkrachters als de vasthoudendheid van de speurders wordt opgehemeld.'

'We willen niet alleen lezers, maar ook producenten, regisseurs en acteurs laten zien dat er verbazingwekkende, complexe verhalen kunnen worden geschreven door schrijvers met frisse ideeën, een grote verbeeldingskracht en briljant plotdenken.'

Op de internationale shortlist staan titels van Penguin Random House, HarperCollins, een aantal onafhankelijke uitgeverijen én een tot dusver ongepubliceerd manuscript. Het gaat om The Appraisal van Anna Porter, If I die tonight van A.L. Gaylin, East of Hounslow van Khurrum Rahman, On the Java Ridge van Jock Serong, The Kennedy Moment van Peter Adamson en Cops and Queens van Joyce Thompson. De laatste zoekt nog naar een uitgever die haar boek op de markt wil brengen.

De prijs wordt dit jaar voor het eerst toegekend. Maar de award, die de winnaar met een bedrag van ruim 2.200 euro beloont, is fel bekritiseerd. Auteurs als Sophie Hannah en Val McDermid vinden dat  deze prijs censuur in de hand werkt. McDermid benadrukt zelfs dat The Staunch Prize contraproductief werkt. De Schotse schrijfster betoogt dat het geweld tegen vrouwen in haar boeken juist voortkomt uit haar woede hiertegen. 'Goede schrijvers behandelen dit thema, niet door het te ontkennen maar door er mee om te gaan op een manier waarin vrouwen niet worden 'geëxploiteerd'. Zo lang vrouwen sterven door toedoen van gewelddadige mannen, blijf ik erover schrijven. Door er niet over te schrijven is doen alsof het niet gebeurt', aldus McDermid tegen de BBC.

In maart van dit jaar trokken de initiatiefnemers van het CrimeFest-evenement in Bristol hun aanbod in om de winnende auteur te laten deelnemen aan een paneldiscussie. Lawless heeft gemerkt dat haar initiatief het onderwerp werd van 'boze artikelen' en te kijk werd gezet op Twitter. 'Dit alles heeft ervoor gezorgd dat er meer aandacht was voor de prijs en we een breder publiek bereikten. Dus we danken iedereen voor zijn of haar bijdrage aan het 'debat'.'

De winnaar van de prijs wordt in Londen bekendgemaakt op 26 november, een dag na de Internationale Dag van de Eliminatie van Geweld tegen Vrouwen.

Bron: Independent

Geen opmerkingen: