10 november 2018

Michael Robotham - De andere vrouw (2018)

Een ondergescheten reputatie(Door Peter Kuijt)

Stel, je vader loopt ernstig hersenletsel op en je zoekt hem op in het ziekenhuis. Aan zijn bed zit niet je moeder, maar een andere vrouw die zegt dat ze met jouw vader getrouwd is. Dat overkomt Joe O’Loughlin in De andere vrouw van de Australische bestsellerauteur Michael Robotham.

O’Loughlin draait al dertien thrillers mee. Voor wie hem nog niet kent: deze briljante psycholoog wist onder meer een jongen met kanker die van het dak wilde springen in veiligheid te praten. Maar de professor kent ook zijn beperkingen. Hij lijdt al dertien jaar aan Parkinson. O’Loughlin, vader van twee dochters, is bovendien weduwnaar. Zestien maanden geleden overleed zijn vrouw na complicaties bij een operatie.

En nu blijkt zijn comateuze vader met twee vrouwen getrouwd te zijn. De psycholoog wil het naadje van de kous weten en ziet gaandeweg de reputatie van pa, een vermaard chirurg, afbrokkelen. Zijn naam raakt ‘even besmeurd en ondergescheten als een standbeeld in Londen’. Niet zonder kleerscheuren ontdekt hij ook wie zijn ouweheer zo heeft toegetakeld.

De andere vrouw is een prachtig geschreven thriller met karakters die je in je hart sluit. Robotham, in een vorig leven ghostwriter van onder anderen Spice Girl Geri Halliwell, verstaat de kunst om de lezer met oneliners iets ter overpeinzing mee te geven. Zoals deze, die O’Loughlin ooit van zijn vader hoorde: ‘Zelfs het beroerdste uur van je leven duurt maar zestig minuten.’

Moge O’Loughlin nog vele thrillers zich van zijn dappere en gevatte kant laten zien.

Michael Robotham - De andere vrouw. Uitgeverij Cargo, 400 pag.

Deze recensie verscheen eerder in het AD.

Geen opmerkingen: