13 december 2017

Wordt verwacht 425 (nieuws, 2017)


Een mix van spionageroman en domestic noir

The Guardian was vol lof over zijn debuut Into a raging blaze. 'Overtuigend en verslavend.' Independent stak eveneens de duimen op: 'Een moderne insteek van de spionagethriller.' En de Kirkus Reviews voegde eraan toe: 'Wat is er niet goed aan dit geloofwaardige en goedgeschreven verhaal?' Geen wonder dat de verwachtingen hooggespannen zijn over de tweede thriller van Andreas Norman, Stille oorlog.

Uitgeverij Karakter, die het boek van de Zweed Andreas Norman in februari 2018 op de markt brengt, bestempelt Stille oorlog als 'een briljante thriller over leugens en macht, verraad en liefde.' Volgens de uitgever vindt de schrijver 'het perfecte midden' tussen spionagethriller en domestic noir. 'Een verhaal vol zinderende spanning en huiselijke beproevingen, doorspekt met dat beklemmende gevoel uit spionagethrillers.' Toe maar.

Nog meer argumenten worden genoemd om de lezer tot koop over te halen. Het boek schijnt uitermate geschikt te zijn voor de kijkers van The Killing en Homeland. De auteur belandde met zijn debuut op de shortlist van de International Dagger Award, de prestigieuze prijs van de Crime Writers' Association. En: het verhaal speelt zich af redelijk dicht bij huis, namelijk Brussel.

Wie kuin je nog vertrouwen als je grote geliefde misschien wel je grootste vijand is, is de centrale vraag in de thriller. Bente Jensen is een Zweedse spion werkzaam in Brussel, het hart van de Europese Unie. Zij weet wat het is om in een leugen te leven. Als ze een duister geheim in haar eigen familie ontdekt, stort haar wereld in. Bovendien onthult het geheim een groot gevaar.

Ondertussen wordt Syrië geteisterd door oorlog. Jonathan Green werkt bij het Britse MI6 en leidt een undercoveroperatie om het verloop van de oorlog en de machtsbalans in het Midden-Oosten te beïnvloeden. Tegelijkertijd is hij ook in zijn privéleven verstrikt geraakt in een web van bedrog en verraad. Wanneer hun leugens worden onthuld en de stiltes worden doorbroken, komen Bente en Jonathan tegenover elkaar te staan.

Jakob Andreas Norman werd op 23 oktober 1972 geboren in Stockholm. Hij is de zoon van een psychoanalist en een sociaal antropoloog. Zijn grootvaders waren een lector en een diplomaat. Tussen 2003 en 2013 werkte hij voor het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zijn ervaringen met het counterterrorisme hebben zijn schrijven in grote mate beïnvloed. In 2004 werd hij naar Thailand gestuurd waar hij betrokken raakte bij het crisismanagement dat moest omgaan met de gevolgen van de tsunami.

Norman maakte zijn literaire debuut met een dichtbundel in 1996. Zijn eerste thriller Into a raging blaze werd gepubliceerd in 2013.

Foto auteur: Twitter

Geen opmerkingen: