07 december 2017

Boris O. Dittrich - Halszaak (2017)

Nekklem voor weerloze zwerver


(Door Peter Kuijt)

Hij mag dan uit de Kamer weg zijn, het thrillergenre heeft er met Boris Ottokar Dittrich een puike auteur bijgekregen. Hij kreeg al lof voor zijn thrillers Moord en brand, De waarheid liegen en W.O.L.F. En in zijn vierde thriller Halszaak bewijst de oud-parlementariër dat hij een vaste waarde is geworden voor het thrillerschrijversgilde. 

Rechercheur Maya Oliphant moet agenten ondervragen die een weerloze zwerver in de P.C. Hooftstraat hebben opgepakt. Daarbij werd de nekklem toegepast en de man raakte vervolgens in een coma.

De zoektocht naar de identiteit van de zwerver voert onder meer naar Alkmaar waar een rechter in het verleden bedenkelijke vonnissen uitsprak. Voor Inger, de partner van rechercheur Oliphant heeft Dittrich een opmerkelijke en niet onbelangrijke rol bedacht.

Halszaak is op topsnelheid geschreven, Dittrich stipt met daadkracht en plezier de actualiteit aan (zoals de bonnetjesaffaire, Airbnb-toeristen die met hun rolkoffertjes Amsterdam onveilig maken en uiteraard naar de affaire-Mitch Henriquez) en werkt naar een fraaie, onverwachte finale toe.

Boris O. Dittrich - Halszaak. Uitgeverij Cargo, 356 pag. (een kortere versie van deze recensie is op 2 december 2017 verschenen in het AD)

Geen opmerkingen: