03 december 2017

Claims (nieuws, 2017)

Ex-geliefde beschuldigt Emma Cline van plagiaat

Met The Girls (De meisjes) schreef Emma Cline een verpletterend debuut. De roman, die zich afspeelt in de jaren 60 en waarin een tienermeisje zich aansluit bij een groep a la die van sekteleider Charles Manson, stond drie maanden lang in de bestsellerlijst van de New York Times. Cline, die 27 was toen het boek vorig jaar uitkwam, werd gezien als een belangrijk nieuw talent. 

Maar het afgelopen jaar is haar succes overschaduwd door juridische problemen. Haar ex-vriend Chaz Reetz-Laiolo, ook schrijver, beschuldigt Cline ervan dat ze passages en structuren uit De meisjes heeft geplagieerd van hem. Ook zou ze spyware hebben gebruikt om zijn e-mail en persoonlijke documenten te kunnen  lezen.

Emma Cline noemt de beschuldigingen 'belachelijk'. Ze zegt dat de aanklacht is ingegeven door jaloezie. Volgens haar probeert Reetz-Laiolo haar zo te intimideren dat ze een groot bedrag aan hem betaalt. Haar literaire agent benadrukt dat Cline al de verhaallijn voor The Girls had bedacht voordat ze met Reetz-Laiolo een relatie kreegt.

Volgens de aangifte die Cline op haar beurt tegen haar voormalige geliefde heeft ingediend, bestaan de door hem genoemde voorbeelden van plagiaat in veel gevallen uit slechts twee woorden. Dat ze met spyware zijn e-mails heeft ingekeken, komt door haar vermoeden dat Reetz-Laiolo haar ontrouw was en niet omdat ze teksten van hem wilde kopiëren. Cline eist 75.000 dollar schadevergoeding van haar ex. 

Reetz-Laiolo wordt bijgestaan door advocaat Boies Schiller Flexner, die ook de belangen van de in ongenade gevallen filmproducent Harvey Weinstein behartigt. In het advocatenteam van Cline zit onder anderen Carrie Goldberg, een die door actrice Paz de la Huerta is ingehuurd voor de rechtszaak tegen Weinstein. 

Cline ontmoette de toen 33-jarige Reetz-Laiolo in 2009. Zij was toen een 20-jarige studente aan Middlebury College. Hun relatie strandde in 2012, maar ze bleven contact met elkaar onderhouden. Nadat Cline in het najaar van 2014 haar debuutroman had verkocht aan Random House, benaderde hij haar en zei dat er belangstelling was voor de naaktfoto's die hij van haar had gemaakt, toen ze nog een relatie hadden. Hij was ook van plan een artikel te schrijven waarin hij 'alles' over hen zou openbaren.

Bron: New York TimesGeen opmerkingen: