13 december 2017

Voortbestaan (nieuws, 2017)

Gouden Strop wordt ook in 2018 toegekend

Er wordt door betrokken partijen al een tijd binnenskamers over het voortbestaan van de Gouden Strop gedebatteerd. Maar één ding is zeker: de behoorlijk aan prestige ingeboete thrillerprijs wordt ook volgend jaar uitgereikt. Om dat nog eens te benadrukken riep de Stichting CPNB uitgevers op in aanmerking komende titels op te geven. Dat geldt ook voor de Schaduwprijs voor debuterende auteurs. Het is vandaag de laatste dag dat thrillers kunnen worden aangemeld.

Op 8 juni werd de Gouden Strop uitgereikt tijdens een behoorlijk bekritiseerde uitzending van RTL Late Night. Om uw geheugen op te frissen: Felix Weber won toen de prijs, een cheque van 10.000 euro en een sculptuur, met zijn boek Tot stof. Sindsdien is de prijs onderwerp van discussie. Een aantal auteurs vond de prijs niet meer de allure hebben die het vroeger had. Binnen het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM), destijds de initiatiefnemer van de prijs, wordt gesproken over verhoging van het geldbedrag naar 25.000 euro. Er zijn gesprekken gaande met een mogelijk nieuwe sponsor.

Of de winnaar van de Strop ook in 2018 bij RTL Late Night wordt bekendgemaakt, is nog de vraag. Wel staat volgens de CPNB de prijsuitreiking alvast gepland op 6 juni. De shortlist wordt op 9 mei vrijgegeven. Voor de rest laat de boekpromotor weinig los over de thrillerprijs, laat staan de Spannende Boeken Weken van komend jaar. De website die aan deze actieperiode gekoppeld is, is al enige tijd onbereikbaar. Ook over de samenstelling van de jury van de Gouden Strop is officieel nog niets bekend.

Geen opmerkingen: