22 december 2017

Wordt verwacht 427 (nieuws, 2017)

Gluren naar de buren


In een interview uit 2015 met het boekenmagazine Kirkus Reviews stak Daniel Mallory, een hoge ome bij uitgeverij William Morrow/Harper Collins, de loftrompet over thrillers als Gone Girl en Het meisje in de trein. De eerste thriller stak het vuur onder de trend van de psychologische thriller aan. 'De tweede liet de vlammen hoog oplaaien.' Nu probeert Mallory het zelf en inmiddels al met succes. Zijn debuut The woman in the window is al aan 37 uitgeverijen verkocht. Het boek verschijnt op 8 februari in Nederlandse vertaling bij uitgeverij Cargo onder de titel De vrouw in het raam.

Mallory, voormalig recensent, haastte zich om in het interview aan te geven dat de psychologische thriller natuurlijk al lange tijd bestaat. 'Ruth Rendell was een vroege pionier.' Maar het is pas sinds de laatste jaren dat ook de Amerikaanse lezer voor dit subgenre valt, aldus de uitgever. 'De beste psychologische thrillers, geschreven door auteurs als Sophie Hannah, Nicci French en Gillian Flynn, geven inzicht in hoe het menselijk brein werkt. Zij spreken een breed publiek aan: van thrillerfans tot lezers van literaire fictie.' Daniel Mallory heeft jarenlang de kunst kunnen afkijken bij succesauteurs. Zo werkte hij als redacteur samen met Karin Slaughter, J.K. Rowling, Nicci French en Patricia Cornwell.

In het boek van A.J. Finn waarvan de filmrechten inmiddels aan Fox zijn verkocht, staat Anna Fox centraal. Zij woont alleen, ze verlaat haar huis in New York bijna nooit. Ze drinkt de hele dag door, kijkt oude films en bespioneert haar buren.

In het huis tegenover Anna woont sinds kort een gezin: vader, moeder en tienerzoon. Alles lijkt bij hen perfect, maar op een nacht ziet Anna uit haar raam iets wat ze beter niet had kunnen zien.

De twijfel slaat meteen toe: heeft ze het wel goed gezien? Wat is waarheid? Wat is verzonnen? Dreigt er gevaar? Volgens uitgeverij Cargo is De vrouw in het raam 'een verslavende en volkomen onvoorspelbare psychologische thriller die doet denken aan het beste van Alfred Hitchcock'.

Geen opmerkingen: