22 december 2017

Het warme, veilige nest (nieuws, 2017)

Corine Hartman schrijft over adoptiekinderen en criminaliteit


Een kleine vier jaar geleden liet thrillerauteur en scenarioschrijver Tomas Ross weten te werken aan een tv-film over het criminele duo Marco van der P. en Enise Merve B., beter bekend als de Nederlandse Bonnie en Clyde. Of die film er nog komt, is twijfelachtig. Schrijfster Corine Hartman liet zich ook door het duo inspireren. Haar boek, onder de titel Het kwaad in ons, komt wel uit en verschijnt in februari bij uitgeverij Cargo.

Het duo Marco en Enise werd verdacht van overvallen en berovingen op diverse plaatsen in Nederland. Ze maakten zich ook schuldig aan ontvoering, mishandeling en het beschieten van een campinggast. Nadat het tweetal begin 2014 op de Nationale Opsporingslijst werd geplaatst, werden ze al snel daarna gearresteerd in het Duitse plaatsje Schwerte.

Het kwaad in ons van Corine Hartman zoomt in op een ander aspect van de Nederlandse Bonnie en Clyde. De mannelijke helft van het duo werd als Braziliaans kind door een Nederlands echtpaar geadopteerd. Volgens de uitgeverij raakt Hartman, zelf adoptiekind, met haar boek aan de wetenschap dat adoptiekinderen vaker in de criminaliteit belanden dan kinderen die bij hun biologische ouders opgroeien.

Het boek is na Sluipend gif en Een vlaag van waanzin het laatste deel in de zogeheten IJsseltrilogie. Simone Steenbeecks grootste wens was moeder worden. Een gezin om voor te zorgen. Helaas bleef een zwangerschap uit en koos ze samen met haar man Richard voor een andere weg. Ze werden de trotse adoptieouders van de Braziliaanse Daniel en Nina. Maar dat niet alleen: Simone raakte alsnog zwanger en dochter Veerle completeerde het gezin.

Nu, bijna twintig jaar later, woont het gezin Steenbeeck in het idyllische Hattem aan de IJssel. Simone heeft een patisserie in het dorp, Richard is leraar in het vlakbij gelegen Zwolle en de kinderen... daar stokt het perfecte plaatje. Zo verloopt voor Daniel de puberteit wel heel moeizaam. Langzaam slaan er gaten in het warme, veilige nest dat Simone haar gezin wil bieden. Ongemerkt schuiven ze naar de rand van de afgrond, tot broer en zus zich volledig in het nauw gedreven voelen en een besluit nemen dat dodelijke gevolgen heeft.

Corine Hartman (1964) schreef ruim vijftien thrillers en werd diverse malen genomineerd voor de Gouden Strop. Met Tomas Ross schreef zij de actiethrillers Doodskopvlinder en Zwarte weduwe. Ook de stevige Jessia Haider-serie is van haar hand.

Geen opmerkingen: