07 december 2017

M.J. Arlidge - Wie niet weg is (2017)

Overleven op de vrouwenvleugel


(Door Peter Kuijt)

Hoe kinderachtig de titels (Iene, miene mutte, Klikspaan, Piep zei de muis) ook zijn, de thrillers van de Britse tv-producent en scriptrschrijver M.J. Arlidge zijn wél spannend. Dat geldt ook voor het zesde deel in de serie rond rechercheur Helen Grace, Wie niet weg is.

De heldin, verdacht van moord, zit in de gevangenis in afwachting van haar rechtszaak. Maar de vrouwenvleugel is niet bepaald het paradijs voor Grace, waar enkele criminelen door haar toedoen zijn beland. Het is overleven geblazen voor een van de beste rechercheurs van Southampton. Grace. Daarnaast waart er een brute, nietsontziende moordenaar rond, die zijn/.haar slachtoffers op een gruwelijke manier toetakelt.

Arlidge schreef eerder tv-scenario’s en dat merk je. Geen mooischrijverij, maar korte, sterk visuele hoofdstukken met ditmaal een hoog adrenalinegehalte. Je hebt het boek uit voor je er erg in hebt.

M.J. Arlidge - Wie niet weg is. Vertaling: Harmien Robroch. Uitgeverij Boekerij, 400 pag. (een kortere versie van deze recensie verscheen op 18 november 2017 in het Algemeen Dagblad)

Geen opmerkingen: