03 december 2017

Gespleten stad (nieuws, 2017)

Chris Brookmyre in voetsporen Nicci French


De Britse uitgeverij Canongate komt volgend jaar met het eerste deel in een historische thrillerserie. De reeks speelt zich af in de medische wereld van de Schotse hoofdstad Edinburgh rond het jaar 1840. Schrijver is Ambrose Parry.

De naam Ambrose Parry zal menigeen weinig zeggen. Chris Brookmyre des te meer. Deze thrillerschrijver heeft voor de schrijversnaam Ambrose Parry gekozen omdat hij de thrillerreeks samen schrijft met zijn echtgenote dr. Maris Haetzman, een anasthesist. Brookmyre en Haetzman doen een zogeheten 'Nicci Frenchje', het echtpaar Nicci Gerrard en Sean French dat al enkele tientallen jaren samen thrillers schrijft.

Parry's eerste boek heet The Way of the Flesh. Het Edinburgh van die tijd is volgens de aankondiging van de uitgeverij 'een gespleten stad', pleisterplaats van veel medisch deskundigen, maar ook een plek van veel armoede en geweld. Hoofdpersoon Will Raven is een jonge ambitieuze arts, leerling van de befaamde professor James Young Simpson. Na een reeks mysterieuze sterfgevallen gaat Raven op onderzoek uit. Hij stuit op machtige samenwerkingsverbanden die de waarheid proberen te verhullen.

Brookmyre en Haetzman zijn ruim een kwart eeuw getrouwd. Brookmye heeft 21 boeken op zijn naam staan en heeft diverse literaire onderscheidingen gewonnen. Haetzman heeft twintig jaar ervaring in de anesthesie. Haar onderzoek voor haar graad in de medische geschiedenis leverde veel materiaal op waarop de komende thriller is gebaseerd.

Overigens blijft Brookmyre ook onder zijn eigen naam thrillers produceren.

Bron: The Bookseller

Geen opmerkingen: