24 november 2016

Stempel (nieuws, 2016)

DAN BROWN-UITGEVER OVERLEDEN

Uitgever Bert de Groot is overleden. Dat maakte zijn familie gisteren bekend. De Groot overleed dinsdag op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte ALS.


De Groot heeft bijna vijftig jaar in de uitegeverswereld gewerkt. In die periode drukte hij zijn stempel op lezend Nederland. Hij was uitgever van tal van grootheden als Stephen King, Robert Ludlum, Salman Rushdie, Dan Brown en Thomas Harris. Nederlandse schrijvers die onderdak vonden bij hem, zijn onder anderen Jan de Hartog, Geert Mak, Rascha Peper, Midas Dekkers, Yvonne Kroonenberg en Xaviera Hollander. Ook gaf hij werken uit als De Dikke Van Dale, Guinness Book of Records, de kookboeken van Jamie Oliver en magazines als Filosofie Magazine, Historisch Magazine en Psychologie Magazine.

De Groot onderhield gedurende 25 jaar een briefwisseling met schrijver Gerard Reve en was goed bevriend met hem. In 2007 leidde dat tot de uitgave Moedig voorwaarts - brieven aan Bert en Netty de Groot. Reve was zeer te spreken over zijn uitgever getuige de opmerking 'Hij was mijn eerste uitgever die als zakenman en als mens deugde'.

Geen opmerkingen: