29 november 2016

Versplinterd (nieuws, 2016)

GENOOTSCHAP KIEST PETER RÖMER ALS VOORZITTER

Schrijver Peter Römer is zaterdag door de leden van het Genootschap Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) gekozen tot nieuwe voorzitter. Römer wil het thrillergenre beter zichtbaar maken, laat hij aan Boekblad weten. 

Tot 2010 gaf Peter Römer leiding aan de drama-afdeling van Endemol. Hij was verder onder meer acteur, televisieproducent, scenarioschrijver en regisseur. Sinds 2012 zet hij de reeks policiers onder de naam Baantjer voort.

Nederlandse thrillerauteurs zijn volgens de nieuwe voorzitter onvoldoende zichtbaar. ‘Als je naar de traditionele media kijkt, de kranten, tijdschriften, radio en televisie, dan gaat 90% van de aandacht naar het literaire boek', zegt hij in Boekblad. 'De overige 10% is voor de usual suspects. Ik wil niets afdoen aan hun kwaliteiten, maar er worden meer spannende boeken geschreven in Nederland. Dan heb je online nog de bloggers en vloggers, maar dat is te versplinterd en o
noverzichtelijk. Maar ik kom uit de televisiewereld en weet dus wel iets van beeldvorming. Of iets aandacht krijgt hangt af van tijdgeest en kwaliteit, maar vooral van toeval.’

Römer volgt Wendela de Vos op, die het genootschap vier jaar heeft geleid.‘Ik hoop dat het GNM de samenwerking blijft zoeken', aldus De Vos. 'Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe voorzitter daar een belangrijke rol in kan spelen. Schrijvers zijn kwetsbaar, zoals alle kunstenaars, maar het boek lijkt de laatste jaren wel een heel erg onzeker bestaan te leiden. Daarom is het goed voor auteurs elkaar zo nu en dan op te zoeken, elkaar te leren kennen, ervaringen uit te wisselen.' Het genootschap, dat in 1986 op initiatief van Tomas Ross werd opgericht, telt 136 leden.

Bron: Persbericht en  Boekblad

Geen opmerkingen: