06 november 2016

True crime (nieuws, 2016)

'JUDAS' IS 'ONGEKENDE' BESTSELLER

Het boek Judas van Astrid Holleeder is zo goed als uitverkocht. In het boek vertelt ze over de terreur van haar oudste broer Willem. Judas verscheen zaterdag onaangekondigd in een oplage van 80.000 exemplaren. 'Dit is echt ongekend', zegt een woordvoerster van uitgeverij Lebowski.

Astrid Holleeder is de zus van crimineel Willem Holleeder. In haar boek, dat ze zelf een testament noemt omdat ze ervan uitgaat dat haar broer haar zal laten liquideren, schrijft Astrid over de periode die volgde op Holleeders vrijlating in 2012, maar ook over het verleden. Volgens zijn zus heeft Willem Holleeder zijn eigen familie dertig jaar lang geterroriseerd, afgeperst en bedreigd.

Op dit moment zit Willem Holleeder gevangen in de EBI (extra beveiligde inrichting) in Vught. Justitie vervolgt hem voor betrokkenheid bij meerdere liquidaties. Sinds Astrid, haar zus Sonja en Sandra den Hartog tegen Holleeder hebben getuigd, hangt hem levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

Dat haar broer haar gaat vermoorden, staat voor Astrid Holleeder (50) vast. Hoe het gaat gebeuren, weet ze ook. Het is slechts wachten op het moment. En daarom schreef ze Judas.
De uitgever is met man en macht bezig een tweede druk voor te bereiden. Wanneer die in de winkel ligt, is nog niet bekend. 'Ik kan niet zeggen dat we dit succes verwacht hadden, maar we hadden het wel gehoopt', aldus de woordvoerster.

Judas werd in het diepste geheim voorbereid. Zo werd het niet in Nederland gedrukt en bood de uitgeverij het aan boekhandelaren aan zonder dat die wisten waar het boek over ging. 'Er werd gezegd: dit boek gaat goed verkopen, maar we kunnen niet zeggen waar het over gaat. Vertrouw ons maar, je ziet het wel als de pallets zaterdagochtend op de stoep staan', zegt uitgever Oscar van Gelderen van Lebowki.

Bron: de Volkskrant

Geen opmerkingen: