28 november 2016

Wordt verwacht 389 (nieuws, 2016)

LEVEND GESPIETST AAN EEN PAAL

Een verre van Nederlands klinkende naam voegt zich vanaf maart 2017 bij het gilde van thrillerschrijvers van Hollandse bodem. Het is journalist Igor Znidarsic (1957) die geboren werd in Sloveniƫ in voormalig Joegoslaviƫ en op zijn elfde jaar met zijn ouders naar Nederland kwam. Na het atheneum in Haarlem begon hij te schrijven, zowel fictie als non-fictie. De non-fictie kwam al snel terecht in Panorama, HP/De Tijd, Playboy, De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad, Aktueel en Management Team. De fictie verscheen in onder meer de literaire tijdschriften Tijdschrift en Lava. Hij werkte daarna voor verschillende (vak)bladen als journalist, eindredacteur en hoofdredacteur. Daarnaast bleef hij fictie schrijven, wat in 2011 resulteerde in zijn debuutroman Diepgevroren makrelen, in 2014 gevolgd door De zevende zuster.

Komend voorjaar waagt hij zich aan het thrillergenre. In maart verschijnt bij uitgeverij Karakter zijn thrillerdebuut De blindganger. De uitgever beschrijft het boek als een 'Scandinavische thriller' van Nederlandse makelij.

Op een dag verdwijnt Lodewijk de Graaf, CEO van De Graaf & De Jong Advocaten, spoorloos. Omdat er sterke aanwijzingen zijn voor een misdrijf belandt de zaak op het bureau van rechercheur Bianca Uithuizen van politie Oost-Nederland. Ondanks intensief onderzoek blijft de vermissing een raadsel. Terwijl Bianca worstelt met de combinatie van een veeleisende baan, het moederschap en een uitgedoofd huwelijk, ziet zij zich genoodzaakt het dossier bij gebrek aan aanknopingspunten te sluiten.

Net als ze de zaak begint te vergeten, wordt in een bos op de Veluwe vastgoedhandelaar Onno van Schijndel gevonden. Hij is levend gespietst aan een paal waarop hij tergend langzaam op onmenselijke wijze aan zijn eind is gekomen. Bianca en haar collega Joris van der Zand doen er alles aan om het raadsel tot op de bodem uit te zoeken, maar ook deze zaak lijkt onoplosbaar totdat tijdens de sloop van een oude boerderij het bijna vergane lijk van Lodewijk de Graaf wordt aangetroffen. Hij blijkt enkele maanden daarvoor levend te zijn begraven.

Bianca vindt te langen leste een raakvlak tussen de twee slachtoffers: ze hebben beiden ooit op het Vermeer Lyceum gezeten....                                                                                    

Geen opmerkingen: