25 mei 2015

Shortlist (nieuws, 2015)

DEON MEYER IN DE RACE VOOR INTERNATIONAL DAGGER

De Zuid-Afrikaanse thrillerauteur Deon Meyer is een van de kanshebbers op een International Dagger van de Britse Crime Writers' Association. Zijn Bennie Griesel-thriller 'Cobra' staat met nog vier andere inzendingen op de shortlist voor deze prestigieuze prijs.

In Cobra  wordt op een wijndomein in Fransschoek een bloedbad aangericht. Inspecteur Bennie Griessel is een van de eerste aanwezigen op de plaats delict, waar hij de lichamen aantreft van een van de werknemers van het domein plus twee types die eruitzien als militairen. Alle drie de mannen zijn gedood met een enkel schot in het hoofd, duidelijk het werk van een professional. Griessel ontdekt dat de militairen professionele lijfwachten waren. De enige aanwijzing is te vinden op de gevonden kogelhulzen: de gegraveerde afbeelding van de kop van een spugende cobra.

Deon Meyer moet in de race om de thrillerprijs zien af te rekenen met niet de minste vakgenoten, zoals Leif G.W. Persson, wiens Vrije val is genomineerd en Pierre Lemaitre die Camille naar de shortlist schreef. Andere genomineerden zijn Karim Misk├ę (Arab Jazz), Dolores Redondo (The Invisible Guardian) en Andreas Norman met Into a raging blaze.

Er zijn dit jaar 882 boeken ingezonden, verdeeld over meerdere categorie├źn: International Dagger, The Short Story Dagger, The Non-fiction Dagger, The Endeavour Historical Dagger en de Debut Dagger. Eerder werd bekend dat de oeuvreprijs Diamond Dagger was toegekend aan de schrijfster Catherine Aird. De winnaars worden op 30 juni tijdens een galadiner in Londen bekendgemaakt.

Geen opmerkingen: