12 mei 2015

Moeizame bevalling (nieuws, 2015)

UITREIKING DIAMANTEN KOGEL IN JUNI

De toekenning en uitreiking van de Diamanten Kogel 2014 heeft veel weg van een uiterst moeizame bevalling. De bekendmaking van de winnaar zou al begin dit jaar zijn, maar werd uitgesteld. Nu is de kogel door de kerk: in juni vindt de uitreiking van de prijs plaats.

Philip Heylen, Schepen van Cultuur van de gemeente Antwerpen, maakt op dinsdag 23 juni de winnaar van De Diamanten Kogel 2014 bekend, zo heeft de organisatie van deze Vlaamse thrillerprijs gemeld op haar Facebookpagina. De uitreiking, in het Stadhuis van Antwerpen, komt ruim zeven maanden nadat de shortlist is vrijgegeven.

De jury heeft zich over een recordaantal van 117 ingezonden thrillers gebogen. Vijf boeken zijn genomineerd: Dood water van Toni Coppers, Fout goud van Roel Janssen, In het oog van de lens van Wim Menheer, Heden rood, morgen dood van Jonathan Sonnst en De zwarte duivel van Jacob Vis.

Vorige maand riepen de Nederlandse genomineerden, Roel Janssen en Jacob Vis, de organisatie nog op de prijs uit te reiken. Zelfs als er geen geld zou zijn voor de trofee, een met diamanten belegde zilveren boksbeugel.

De kandidaten op de shortlist wachten al sinds november 2014 op de prijsuitreiking. Maar volgens juryvoorzitter Henri-Floris Jespers ontbrak het geld voor de plechtigheid en de prijs. In het Vlaamse magazine Humo vertelde hij onlangs: ''In december kwam Serge Muller, een Antwerpse diamantair en onze vaste sponsor, mij vertellen dat hij de prijs niet langer wilde financieren.''

Waarschijnlijk voorvoelde Muller toen al dat er zwaar weer op komst was. Hij werd op 4 maart in Montenegro gearresteerd. De Belgische justitie verdenkt de diamantair onder meer van handel in cocaïne en het witwassen van drugsgeld.

Advocaat Marc Delannoye, die zich met de financiën rond de prijs bezig houdt, zei in Humo op zoek te zijn naar nieuwe sponsors. De totale kosten van de literaire onderscheiding bedragen ongeveer 5000 euro, inclusief de met diamanten belegde zilveren boksbeugel gemaakt door kunstenaar Wim Delvoye.

Janssen en Vis vinden dat de prijs hoe dan ook moet worden toegekend. ''Ook al is er geen geld voor die boksbeugel'', stelde Vis eerder op Hebban.nl. ''Ik blijf onverminderd waarde hechten aan de prijs, want het is een eerlijke en deskundige beoordeling van de oogst aan Nederlandstalige misdaadliteratuur van het afgelopen jaar.''

Eerdere winnaars van De Diamanten Kogel zijn: Benny Baudewyns (2002), Jef Geeraerts (2003), Bob Mendes (2004), Esther Verhoef (2005), Felix Thijssen (2006), Patrick Conrad (2007), Simon de Waal (2008), Bavo Dhooge (2009), Mieke de Loof (2010), Elvin Post (2011), Almar Otten (2012) en Rudy Soetewey (2013).

Geen opmerkingen: