25 mei 2015

De waarheid (nieuws, 2015)HUMAN VERTOONT DOCUMENTAIRE OVER ZAAK-OVERZIER


Thrillerschrijver Jacob Vis schreef in 2007 het non-fictieboek Het Rijk van de Bok en recent de thriller De professor, die beide zijn gebaseerd op de zaak-Pim Overzier. Hierin werd volgens Vis een man ten onrechte tot een lange gevangenisstraf veroordeeld. Human zendt maandag 25 mei hierover de documentaire 'Het lijk in het bos' uit.

Op 4 december 2001 verdwijnt de 37-jarige Pim Overzier op mysterieuze wijze na een blind date. Vier maanden later wordt hij dood gevonden, in een keurig gedolven graf in het bos. Al snel is Henk Haalboom verdacht: hij zou de man hebben meegelokt en vermoord. In zijn auto wordt DNA van het slachtoffer gevonden. Haalboom krijgt 20 jaar voor de moord en het begraven van het lijk. Hij heeft echter nooit bekend.

Na zijn veroordeling rijzen er twijfels over de betrokkenheid van Haalboom bij deze zaak. Vooral sinds de publicatie in 2007 van het non-fictieboek Het rijk van de bok, geschreven door Jacob Vis over de zaak. Vis was beheerder van het bos waarin het lichaam werd begraven; hij weet belangrijke nieuwe inzichten boven water te krijgen. Onlangs verscheen bij uitgeverij Ellessy de thriller De professor van zijn hand. Ook dit boek is gebaseerd op de zaak-Overzier.

Geert-Jan Knoops, huidig advocaat van Haalboom, voert tot twee maal toe een reconstructie (zie foto) uit met medewerking van Haalboom zelf. Knoops: ''Het Hof is er altijd van uitgegaan dat hij dit alleen gedaan heeft. Maar inmiddels weten we één ding vrij zeker. Iemand met het postuur en de constitutie van de heer Haalboom in die tijd kan dit redelijkerwijs nooit alleen hebben gedaan.'' Knoops heeft inmiddels een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad ingediend.

Documentairemaker Michiel van Erp sprak met het merendeel van de hoofdpersonen; natuurlijk ook en vooral met Henk Haalboom, sinds november 2014 'beperkt' vrij. Hij vertelt openhartig over de nachtmerrie waarin hij terechtkwam en probeert opheldering te geven waarom het gegaan is zoals het is gegaan.

Wetenschapsfilosoof Ton Derksen deed eerder onderzoek in de zaken van onder anderen Ina Post en Lucia de Berk. In 2007 vroeg hij al aandacht voor de zaak-Haalboom. “Henk is een pathologische fantast. Het dramatische van de situatie is dat als hij nou met het echte verhaal zou komen, niemand hem zal geloven. Ik ook niet.'' Karola Lehnecke, de psychotherapeute die Henk al voor diens arrestatie behandelde: ''Henk zou nooit zeggen ‘Ik weet het niet’. Hij praat. Hij gaf invulling aan wat er gebeurd zou kúnnen zijn.''

De reconstructie door Van Erp levert een verhaal op van iemand die verstrikt raakt in zijn verschillende verklaringen. Inmiddels zijn er zoveel verhalen verteld, dat de waarheid niet meer te onderscheiden is.

Human - 2Doc: Een lijk in het bos. Uitzending op maandag 25 mei, NPO2, 22.15 uur

Geen opmerkingen: