12 mei 2015

Cafeetjes in Parijs (nieuws, 2015)DERDE 'WORP' SIMENON-KLASSIEKERS OP STAPEL

Uitgeverij De Bezige Bij brengt op 21 mei voor de derde keer een aantal van de bekendste Maigrets en psychologische romans van Georges Simenon opnieuw op de markt. Het betreft veelal nieuwe vertalingen.

Ook nu gaat het weer om vier boeken van Simenon die worden heruitgegeven. Het zijn de psychologische romans (oftewel de 'romans durs' zoals de Fransen zeggen) De dood van Belle en De teddybeer en twee misdaadromans over commissaris Maigret: De zaak-Saint-Fiacre en Maigret en zijn dode.

In De dood van Belle nemen Spencer en Christine Ashby de tienerdochter van een vriendin in huis, Belle Sherman. Wanneer het meisje gewurgd wordt aangetroffen in haar kamer, gaan alle blikken meteen richting Spencer, een kneuterige leraar. Het wantrouwen van zijn omgeving drijft de man tot ziekelijke wanhoop.

In De teddybeer volgt de lezer Jean Chabot, een gerenommeerd gynaecoloog, die alles lijkt te hebben om gelukkig te zijn. En toch valt het leven hem zwaar als hij niet aan het werk is. Op een nacht ontdekt hij in een vertrek van het ziekenhuis een ingeslapen nachtverpleegster. De aanblik van het jonge meisje, even onschuldig als een pluchen beertje in een kinderbed, vertedert hem zo dat hij niet kan weerstaan de liefde met haar te bedrijven.

In de Maigret-roman De zaak-Saint-Fiacre ontvangt commissaris Maigret een briefje: 'Tijdens de mis van Allerzielen zal een misdaad gepleegd worden in de kerk van Saint-Fiacre.' Saint-Fiacre is zijn geboortedorp en hij reist er onmiddellijk heen om de dienst bij te wonen. En inderdaad, de gravin van Saint-Fiacre sterft… aan een hartaanval. Algauw wordt toch een moordwapen ontdekt, zij het een ongewoon: in het misboek van de vrouw zat een nagemaakt krantenbericht over de dood van haar zoon, Maurice.

In de misdaadroman Maigret en zijn dode krijgt Maigret op een ochtend in februari telefoon. Een haastig sprekende man vertelt dat hij sinds de vorige avond wordt gevolgd en vreest voor zijn leven. Gedurende de dag komen er telefoontjes uit allerlei cafeetjes in Parijs, maar de inspecteur die Maigret eropuit heeft gestuurd kan de opgejaagde man niet bijbenen. De oproepen houden op wanneer om middernacht een verminkt lichaam wordt gevonden op de Place de la Concorde.

Georges Simenon (1903–1989) werd bij het grote publiek vooral bekend als de schrijver van 75 detectiveromans en 28 korte verhalen over commissaris Jules Maigret. Maar Simenon excelleerde ook in zijn talloze romans.Van zijn boeken zijn wereldwijd meer dan 800 miljoen exemplaren verkocht. De heruitgave van Simenons werk maakt deel uit van een internationale herlancering in 23 landen. In september 2014 was het 25 jaar geleden dat Georges Simenon overleed.

Geen opmerkingen: