03 mei 2015

Warmoesstraat (nieuws, 2015)

BUREAU BAANTJER WORDT POLITIEMUSEUM

Het roemruchte politiebureau aan de Amsterdamse Warmoesstraat, van waaruit Appie Baantjer zijn bijna dagelijkse 'rondje hoer' deed, wordt mogelijk een politiemuseum. Het vastgoedbedrijf NV Zeedijk wil het pand van de politie kopen om er een toeristische trekpleister van te maken.

Het bekendste politiebureau van Nederland op de Wallen beleefde vooral in de jaren zeventig een roerige tijd, toen de dienders te maken kregen met toenemende drugshandel, gokkende Chinezen en criminaliteit. Ook onderwierp rechercheur Appie Baantjer de verdachten er aan een verhoor.

De vijf jaar geleden overleden politieman putte voor zijn boeken inspiratie uit zijn jaren aan de Warmoesstraat. In Het Parool liet directeur Janny Alberts van het vastgoedbedrijf weten dat er al contact is gelegd met oud-dienders van het bureau, die in het museum over hun belevenissen willen vertellen. Het politiebureau, dat al in 2000 dichtging, staat te koop vanwege bezuinigingen bij de politie.

'Baantjers bureau' gaat wellicht binnenkort weer open, vanaf september is Baantjer sowieso terug in het theater. In de theatervoorstelling Baantjer LIVE! wordt de rol van commissaris Buitendam vertolkt door Peter Römer, de zoon van Piet Römer die jarenlang rechercheur De Cock vertolkte in de tv-serie Baantjer.

Peter Römer is verheugd over de plannen van NV Zeedijk “Baantjer is inmiddels uitgegroeid tot nationaal erfgoed. Met het politiemuseum op zijn oude werkplek wordt het historische politiebureau behouden en kan iedereen die Baantjer in het hart gesloten heeft, nog een stukje originele Appie Baantjer opsnuiven in de hoofdstad.''

Ook theaterproducent Erwin van Lambaart is in zijn nopjes met dit initiatief. ''Na twaalf tv-seizoenen, ruim zeventig boeken en de eerste theatervoorstelling ‘Baantjer en de moord in het theater’ blijken de avonturen van Baantjers karakter inspecteur De Cock nog altijd enorm populair en geliefd. Als er iémand een politiemuseum verdient is het Appie Baantjer wel!'' Van Lambaart Entertainment voelt veel voor een samenwerking en heeft dan ook direct contact gezocht met NV Zeedijk.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Geen opmerkingen: