06 mei 2015

Drie Vlamingen (nieuws, 2015)

MARION PAUW OP SHORTLIST GOUDEN STROP

De kans is groot dat Marion Pauw over een paar weken opnieuw de Gouden Strop in ontvangst mag nemen. De winnares van 2009 staat dit jaar op de shortlist met 'Hemelen'. Opvallend: van de vijf genomineerden komen er drie uit Vlaanderen.

De mythe van Methusalem van Jo Claes, Walker van Patrick Conrad, Kingston noir van Guido Eekhaut, Hemelen van Marion Pauw en De huisgenoot van Marjolijn Uitzinger zijn genomineerd voor de Gouden Strop 2015. De jury, onder leiding van Laetitia Griffith, koos deze thrillers uit 94 inzendingen.

Mocht Pauw de prijs winnen dan schiet ze dit jaar dubbel in de roos. Pauw is namelijk ook de auteur van het geschenkboek Grijs gebied dat in juni, de Maand van het Spannende Boek, cadeau wordt gedaan.

Voor de Schaduwprijs zijn de volgende titels genomineerd: De verloren dochters van Arjan Hoks, Ongrijpbaar van Bianca Nederlof en Tunis van René van Reyckevorsel.

De Gouden Strop, de grootste prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek, wordt tezamen met de Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, op de - besloten - Avond van het Spannende Boek, donderdag 28 mei in Amsterdam, bekendgemaakt en uitgereikt. De prijzen zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM).

Aan De Gouden Strop is een geldprijs van € 10.000,- verbonden en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel. Vorig jaar won Donald Nolet met Versleuteld. De jury bestaat dit jaar uit Marian van Leth, directeur BiblioNu, Erik de Vries, recensent VN’s Detective -en Thrillergids, Arjen Ribbens, redacteur kunst en recensent spannende boeken voor NRC en Marcella van der Weg, freelance journalist en recensent spannende boeken en juryvoorzitter Laetitia Griffith, voormalig politica, bestuurder en sinds januari 2012 werkzaam bij de Raad van State als Staatsraad bij de Afdeling Advisering.

De Schaduwprijs 2015, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, wordt dit jaar voor de 19de keer uitgereikt. De prijs werd in 1997 ingesteld door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is vernoemd naar 'De Schaduw', de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 1000 en een kunstwerk van Daan Jippes.

De jury van de Schaduwprijs 2015 telt vier leden, plus juryvoorzitter Wendela de Vos. Zij is voorzitter van het GNM en onderdeel van het auteursduo Tupla M.. Naast De Vos bestaat de jury uit de prijswinnaar van vorig jaar, thrillerauteur en bestuurslid GNM Donald Nolet, Wim Krings, boekhandelaar te Sittard, John Brosens, thrillerauteur en bestuurslid GNM, en Linda Jansma, thrillerauteur.

Geen opmerkingen: