28 mei 2015

Intelligent en spannend (nieuws, 2015)


GOUDEN STROP NAAR VLAMING JO CLAES

De Vlaming Jo Claes heeft de Gouden Strop 2015 gewonnen met zijn thriller 'De mythe van Methusalem'. De Schaduwprijs 2015 voor het beste thrillerdebuut ging naar René van Rijckevorsel voor zijn boek 'Tunis'.

De Gouden Strop en De Schaduwprijs werden vanavond uitgereikt op de Avond van het Spannende Boek in zalencomplex Lab111 in Amsterdam. Jo Claes ontving zijn prijs uit handen van juryvoorzitter Laetitia Griffith. Aan De Gouden Strop is een geldprijs van tienduizend euro verbonden en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel.

In De mythe van Methusalem, een uitgave van Houtekiet, wordt in een laboratorium voor stamcelonderzoek in Leuven een fenomenale ontdekking gedaan waarmee veroudering drastisch kan worden afgeremd. Terwijl de hele wetenschappelijke wereld op z'n kop staat, pleegt het hoofd van het lab zelfmoord tijdens zijn vakantie. Journalist Andreas Kurver heeft zo zijn bedenkingen bij de spectaculaire ontdekking en besluit de zaak te onderzoeken. Tegelijkertijd wordt hoofdinspecteur Thomas Berg benaderd door de verloofde van de overleden professor die ervan overtuigd is dat haar vriend werd vermoord. Berg ondervindt heel wat tegenwerking tijdens zijn onderzoek, maar als ook in Leuven iemand in verdachte omstandigheden zelfmoord pleegt, wordt voor iedereen duidelijk dat er veel meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt.

De jury was vol lof over de winnende inzending. ''Jo Claes heeft, door gebruik te maken van een aantal klassieke elementen van de thriller, het verhaal intelligent, spannend, met veel vaart en beeldend beschreven.'' Claes is na de onlangs overleden Jef Geeraerts, de twee keer bekroonde Bob Mendes, Johanna Spaey en tweevoudig winnaar Bram Dehouck de vijfde Vlaming die Nederlands belangrijkste thrillerprijs in de wacht wist te slepen.

Claes woont en werkt in het Belgische Leuven. Zijn schrijversloopbaan begon met De Stenen Toren dat werd bekroond met de Debuutprijs. In 2008 verscheen zijn eerste misdaadroman over de Leuvense inspecteur Thomas Berg, De zaak Torfs. Daarna volgden De blinde vlek, Dood in december, Het oog van de naald, Tot de dood ons scheidt, Getekend vonnis en De mythe van Methusalem, waarmee hij vorig jaar de Hercule Poirot-publieksprijs won. Deze docent Nederlands-Engels noemt zowel zijn leraarschap als zijn schrijverschap een roeping. Claes organiseert in Leuven regelmatig Thomas Berg-wandelingen.

De uitreiking van de Schaduwprijs werd opnieuw een feestje voor uitgeverij Cargo. Nadat in 2014 Donald Nolet, auteur uit de stal van veteraan Tomas Ross, voor zijn debuut Versleuteld de Strop en de Schaduwprijs ontving, werd nu René van Rijckevorsel (1961) bekroond. Ook Van Rijckevorsel publiceert onder de vlag van Tomas Ross Crime. De winnaar ontving voor zijn eerste spannende roman Tunis een geldbedrag van duizend euro en een kunstwerk van Daan Jippes.

Van Rijckevorsel is journalist en maakt deel uit van de hoofdredactie van het tijdschrift Elsevier. Hij woonde begin jaren negentig met zijn vrouw in Tunesië. In Tunis schrijft hij over de moord op de 40-jarige topdiplomaat Jan Willem Bouman, op 27 februari 1991, de laatste dag van de Golfoorlog. Ruim twintig jaar later is deze moord nog steeds niet opgelost, tot grote woede van zijn vroegere collega Fiona Duijnwyck, die als een van de eersten op de plek van de moord aanwezig was. Dan ontvangt Fiona een mysterieus telefoontje van de brute Tunesische oud-minister Abdallah Ben Yaya met een tip over de moord. Hij belt niet uit Tunesië, maar vanuit een uitzetcentrum voor asielzoekers in Groningen. Wanneer Fiona hem bezoekt, wordt hij vermoord en zijzelf beschoten. Ondanks haar angst besluit ze terug te gaan naar het geradicaliseerde Noord-Afrika.

De Gouden Strop en De Schaduwprijs zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM). De gehele maand juni geeft de boekhandel het Geschenkboek Grijs gebied van Marion Pauw in een oplage van 502.000 exemplaren cadeau aan haar klanten bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. Iedereen die Pauws novelle als cadeau ontvangt kan de film Daglicht (naar het boek van Pauw) zien bij Pathé Thuis. In het geschenkboek is een code opgenomen die thrillerliefhebbers de gehele maand toegang geeft tot Daglicht. Simon de Waal schreef de gratis interactieve thriller Voor het te laat is die via de iPhone app Maand van het Spannende Boek te downloaden is. Nieuwe leden van de openbare bibliotheken ontvangen ter gelegenheid van de actiemaand een gratis huisveiligheidscheck, ontwikkeld door het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) en in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Geen opmerkingen: