25 mei 2015

Uitgebalanceerd (nieuws, 2015)

MISDAADAUTEUR ALEXANDER MCCALL SMITH WINT VARKEN

De Schotse jurist en misdaadschrijver Alexander McCall Smith heeft met zijn boek 'Fatty O'Leary's Dinner Party' een van de meest opmerkelijke literaire onderscheidingen gewonnen: de Bollinger Everyman Wodehouse Prize. Volgende week krijgt hij zijn prijs uitgereikt: champagne en een varken.

De Bollinger Everyman Wodehouse Prize is de enige Britse onderscheiding voor humoristische literatuur. De prijs werd in 2000 ingesteld ter ere van de Engelse schrijver Sir Pelham Grenville Wodehouse, beter bekend als P.G. Wodehouse, die enorme populariteit vergaarde met zijn romans, korte verhalen, toneelstukken, humoristische verzen, gedichten en liedteksten.

Alexander McCall Smith, auteur van onder andere een serie misdaadromans rond het detectivebureau van Mma Ramotswe, wint met Fatty O'Leary's Dinner Party een fles champagne van dubbelmagnumachtige proporties, het complete, tientallen boeken tellende oeuvre van Wodehouse en een varken van het ras Gloucestershire Old Spots, dat de titel van het winnende boek zal dragen. De prijzen worden op 26 mei tijdens het Hay Festival aan de laureaat overhandigd.   
McCall Smith liet in een reactie weten bijzonder vereerd te zijn met de onderscheiding. ''Ik beleefde bijzonder veel plezier aan het schrijven van het boek en als er mensen zijn die het leuk vonden om het te lezen, dan ben ik uitermate tevreden. Net zo tevreden als ik ben met de champagne, de 52 boeken van Wodehouse en het varken. Een buitengewoon uitgebalanceerde prijs.''

In het winnende boek verhaalt McCall Smith over de Amerikaan Cornelius P. 'Fatty' O'Leary en zijn enigszins kindse vrouw die op vakantie gaan naar Ierland. Al meteen vanaf het begin gaat het mis met het ongelukkige stel. De economy-stoelen in het vliegtuig zijn veel te klein, de badkamers in Ierse hotels laten nogal te wensen over en Fatty moet zich al die tijd de onbedachtzame wreedheid van vreemdelingen laten welgevallen. 
Het varken dat de naam Fatty O'Leary's Dinner Party zal dragen, kent wat illustere voorgangers. Soortgenoten werden gedoopt met de meest uiteenlopende boektitels, zoals Lost for WordsA Short History of Tractors in Ukraine  en All Fun and Games until Somebody Loses an Eye

Geen opmerkingen: