03 mei 2015

Mr. Mercedes (nieuws, 2015)

EDGAR AWARD VOOR STEPHEN KING

Stephen King heeft met zijn boek 'Mr. Mercedes' de Edgar Award voor beste thriller gewonnen. De meester van de horror liet illustere collega's als Karin Slaughter, Ian Rankin en Stuart Neville achter zich.

In de vorig jaar verschenen thriller schrijft Stephen King over een onbekende automobilist die in een gestolen Mercedes inrijdt op honderden werklozen die in de rij staan voor een banenbeurs. Acht mensen worden gedood, vijftien raken gewond, de moordenaar ontsnapt. Als hij met pensioen gaat wordt politieagent Bill Hodges nog steeds achtervolgd door deze onopgeloste misdaad. Maar dan neemt de dader contact met hem op en probeert hem uit zijn tent lokken.

De uitreiking van de Edgar Awards, vernoemd naar schrijver Edgar Allan Poe, wordt al meer dan zestig jaar georganiseerd door het genootschap Mystery Writers of America. In het verleden wonnen onder anderen Patricia Highsmith, John le Carré en Raymond Chandler de prijs voor beste thriller.

''Een tegenvaller was dat ik niet de Edgar Award won, maar een of andere jonge schurk genaamd Stephen King'', liet Ian Rankin deze week via Twitter weten. Om er aan toe te voegen: ''Een pluspunt was dat ik Stephen King de hand kon schudden.'' Rankin was genomineerd voor de prijs met zijn boek Saints of the Shadow Bible.

De prijs naar het beste debuut van een Amerikaanse auteur ging naar Tom Bouman voor zijn boek Dry Bones in the Valley. In het boek wordt een lijk aangetroffen op het landgoed van een oudere man in Wild Thyme, Pennsylvania.

Tijdens de ceremonie werden James Ellroy en Lois Duncan benoemd tot 'Grand Master'. Met deze onderscheiding wil de Mystery Writers of America het belang van hun bijdragen aan de misdaadliteratuur onderstrepen.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Geen opmerkingen: