03 mei 2015

Keuze genoeg (nieuws, 2015)
OP ZOEK NAAR HET BESTE AGATHA CHRISTIE-BOEK


Het bedrijf dat de nalatenschap van Agatha Christie beheert, wil van haar lezers weten wat het beste boek van de Britse Queen of Crime is. Bekende fans van de schrijfster, zoals Sophie Hannah en Val McDermid hebben hun keuze al bepaald.

Het is op 15 september 125 jaar geleden dat in de zuid-Engelse badplaats Torquay Agatha Mary Clarissa Miller werd geboren. Ze zou later wereldberoemd worden als Agatha Christie, de Britse Queen of Crime en een van de meest succesvolle schrijfsters aller tijden.

Om de 125ste geboortedag van de misdaadauteur te vieren, heeft het bedrijf dat de scepter zwaait over haar nalatenschap een campagne gelanceerd om uit te vinden welk boek van haar het meest geliefd is. Er is een website in het leven geroepen waarop Christies fans van over de hele wereld hun stem kunnen laten gelden.

De website ging afgelopen maandag online. Stemmen kan tot en met 31 mei. In september wordt The World's Favourite Christie bekendgemaakt. Het evenement maakt deel uit van een jaar durend feest om Christies leven en nalatenschap te vieren. De boeken van de schrijfster die in 1976 op 85-jarige leeftijd overleed, zijn vertaald in meer dan honderd talen. Ze schreef ruim tachtig romans en korte verhalen en negentien toneelstukken, waaronder The Mousetrap, de langst lopende toneelvoorstelling ter wereld. Ze creëerde onvergetelijke personages als Hercule Poirot en Miss Marple.

De Schotse misdaadauteur Val McDermid heeft haar stem al uitgebracht, zo heeft ze laten weten. Zij gaat voor The Murder at the Vicarage (Moord in de pastorie) uit 1930. ''Niemand begreep de techniek van het schrijven van misdaadromans beter dan Agatha Christie. Dat geldt in het bijzonder voor The Murder at the Vicarage. Je kunt wel stellen dat dat boek verantwoordelijk is geweest voor mijn carrière als schrijfster.''

Sophie Hannah, die zelf de Hercule Poirot-roman De Monogram Moorden heeft geschreven, koos voor After the Funeral (Na de begrafenis) uit 1959, terwijl haar collega Kate Mosse Sleeping Murder (Moord uit het verleden) uit 1975 verkiest. Christie zelf heeft een Japanse fan in 1972 toevertrouwd dat Endless Night (De eindeloze nacht) uit 1966 haar favoriet was. Ze voegde eraan toe dat haar detective met de nu onbetamelijke titel Ten Little Niggers uit 1948 haar ook lief was omdat het boek met 'zijn moeilijke techniek een uitdaging was om te schrijven'.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Geen opmerkingen: