26 december 2014

Verstrekkende gevolgen (nieuws, 2014)

DE TRAUMACHIRURG EN DE DODELIJKE SLANGENBEET

Arthur Niggebrugge is traumachirurg in het Haagse Bronovoziekenhuis. En in zijn vrije uren runt hij een project voor dak- en thuislozen in Leiden. Dan heeft hij geen tijd meer over, zou je zeggen. Mis! Komend voorjaar verschijnt zijn eerste thriller, 'De grote heelmeester'.

In september van dit jaar bezocht hij de Literaire Thrillersalon in Amsterdam. ''Eventjes in een andere wereld gekeken'', twitterde Arthur Niggebrugge toen. Een maand later tekende hij een contract met uitgeverij Karakter, die in maart 2015 zijn debuutthriller 'De grote heelmeester' op de markt brengt.

De thriller gaat over het artsenechtpaar Tom en Suzanne van Amstel, dat in een afgelegen hospitaal in het Ghanese Battor werkt. Een nederzetting aan de rivier de Volta, waar de sporen van de inheemse Ashanti's nog overal zichtbaar zijn. Tom en Suzanne voelen zich met liefde opgenomen door de plaatselijke bevolking, als plotseling het noodlot toeslaat en hun dochtertje gebeten wordt door een dodelijk giftige slang.

Tom ziet zich gedwongen af te reizen naar de hoofdstad Accra, omdat in Battor geen antiserum voorhanden is. Tijdens de rit rijst bij hem het vermoeden dat de slangenbeet wellicht geen toeval is. Op de terugreis krijgt hij een klapband en blijkt het reservewiel van de jeep lek te zijn. Dan begint de tijd echt te dringen...

Als alle hoop verloren lijkt, schiet een mysterieuze medicijnman te hulp. Een gebeurtenis met verstrekkende gevolgen. Want wie is deze man? En wat zijn zijn drijfveren? Is het toeval dat het gezin korte tijd later in een huiveringwekkende situatie verzeild raakt?

Arthur Niggebrugge (1960) werd geboren in Amsterdam en koos ervoor te leren vliegen bij de Koninklijke Luchtmacht. Na zijn laatste looping belandde hij in de collegebanken van de Leidse faculteit geneeskunde. Er volgde een bliksemcarrière van basisarts tot (trauma)chirurg, die werd voltooid met een aanstelling in het Haagse Bronovoziekenhuis. Vervolgens promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Leiden en opereerde hij - net als Tom en Suzanne - langere perioden in Battor.

In Leiden runt hij De Schuilplaats, een opvangproject voor dak- en thuislozen. En nu is er een nieuwe roeping bij gekomen: het schrijven van thrillers. Inmiddels werkt hij aan een tweede thriller en zijn er ook plannen voor een historische roman.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Geen opmerkingen: