26 december 2014

Ingesneeuwd (nieuws, 2014)


KLASSIEKE DETECTIVE HIT IN ENGELAND

Een detectiveroman over een mysterie rond Kerstmis die zeventig jaar niet te koop was, blijkt deze week een enorme hit in Engeland. Het boek gaat 'in verbazingwekkende aantallen' over de toonbank.

Het gaat om 'Mystery in White, A Christmas Crime Story', geschreven door J. Jefferson Farjeon. Volgens boekhandelsketen Waterstone verkoopt het boek 'verrassend goed'. Het vindt zelfs meer aftrek dan bestsellers als 'Gone Girl' van Gillian Flynn en 'The Goldfinch' ('Het puttertje') van Donna Tartt.

De detective vertelt over een groep van zes mensen in een trein die vast is komen te zitten vanwege hevige sneeuwval. Uit angst dat ze geïsoleerd raken, besluiten de zes de wagon te verlaten en te wandelen naar het volgende station. Onderweg stuiten ze op een onafgesloten huis, waar de tafel is gedekt voor het diner, de ketel op het vuur staat en de open haard brandt. Er schijnt echter niemand thuis te zijn. De zes, toch al tot elkaar veroordeeld, gaan op zoek naar het geheim van dit huis, als plotseling een moordenaar zijn slag slaat.

De detective verscheen voor het eerst in print in 1937. 'Mystery in White' is opnieuw uitgegeven als onderdeel van de British Library Crime Classics, een serie klassiekers die de interesse van de hedendaagse lezer moet wekken voor de vooroorlogse Engelse misdaadroman. Van de reeks zijn al meer dan 155.000 exemplaren verkocht. 'Mystery in White' blijkt het populairst met zestigduizend verkochte exemplaren.

Schrijver J. Jefferson Farjeon werd op 3 juni 1883 in Londen geboren. Hij kwam uit een familie van acteurs en schrijvers. Hij schreef meer dan tachtig boeken en toneelstukken. Twee dagen na zijn 72ste verjaardag overleed hij. De bekende misdaadschrijfster Dorothy L. Sayers zei over Farjeon dat hij 'onovertroffen' was in het creëren van griezelige, mysterieuze avonturen. Farjeons zus, Eleanor, was destijds een bekende kinderboekenschrijfster. Volgens Robert Davies van de uitgeverij British Library Publishing zijn er de laatste jaren veel gewelddadige, harde thrillers op de markt verschenen, maar blijkt er ook een grote groep lezers te zijn, die op zoek is naar 'speurdersfictie met fantastische plots' met de sfeer van vroegere tijden.

(
Bron: The Independent)

Geen opmerkingen: