26 december 2014

Tragische soap (nieuws, 2014)

GEVAARLIJKE SCHRIJVERSKRINGEN

'Meervoudige moorden in het Nederlandse thrillerwereldje: welke auteur zal de volgende zijn?' Als eerzame misdaadschrijver slaat de schrik je toch even om het hart bij het lezen van deze zin. Gelukkig is het maar fictie. Bedacht door scenarioschrijfster Suzanne Hazenberg.

Het brave, wat ingedommelde wereldje van Nederlandse misdaadauteurs is wel eens eerder onderwerp (of lijdend voorwerp) in een thriller geweest. Vier jaar geleden publiceerde Loes den Hollander de minithriller 'Uitglijder', waarin ze zich voornamelijk op thrillerrecensenten richtte. Een beroepsgroep die ze de afgelopen jaren aardig heeft leren kennen. Niet alleen vanwege haar oeuvre, maar ook als toenmalig bestuurslid van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM). In het boek is onder meer de verzuchting te lezen dat je 'blond moet zijn en tieten moet hebben' om boeken aan de vrouw te brengen.

Een paar jaar eerder verscheen 'Kift' van de hand vanMartine Kamphuis, een thriller met de website Crimezone.nl als decor. Een geestig boek met speldenprikken naar zowel schrijvers als recensenten.

Vanaf februari 2015 ligt 'De debutant' van Suzanne Hazenberg in de winkel, haar vierde boek dat bij uitgeverij Ambo|Anthos verschijnt. Hier is Hazenberg op haar best, meldt de uitgever opgewekt in de prospectus.

'De debutant' is een vervolg op Hazenbergs derde thriller 'Thriller', waarin het leven van scenarioschrijfster Ymke de Ruijter, die dolgraag een thriller zou willen schrijven, langzaam maar zeker verandert in een tragische soap. In haar nieuwste boek komt eindelijk de erkenning voor De Ruijter als schrijfster, want haar manuscript wordt uitgegeven. Ze maakt kennis met de wereld van uitgeverijen, schrijvers en het Boekenbal, maar ook die van afgunst en de onvermijdelijke ego's.

Ymke probeert van het avontuur te genieten, maar privé heeft ze het nodige te verhapstukken: een van haar zonen zit in de jeugdgevangenis en haar man wil scheiden. Bovendien begint het er sterk op te lijken dat iemand het op haar leven voorzien heeft. Bevindt het gevaar zich in schrijverskringen of moet het dichter bij huis worden gezocht?

''Het is geen sleutelroman'', benadrukt Hazenberg, ''maar verder wordt er inderdaad flink gemoord in het thrillerwereldje. Er zit veel herkenbaars in: het GNM, de Gouden Strop en dergelijke, alleen heet het allemaal anders.''

Suzanne Hazenberg (1964) is taalkundige en werkzaam als scenarioschrijfster voor Endemol (GTST). Ze debuteerde met de thriller 'Obstructie', daarna volgde 'Eet'.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Geen opmerkingen: