11 december 2014

Vanuit moeders perspectief (nieuws, 2014)

MOORDZAAK AMANDA KNOX BASIS VOOR ROMAN

Amanda Knox
De geruchtmakende moordzaak waarbij de Amerikaanse journaliste Amanda Knox betrokken was, is de basis voor de roman 'The Perfect Murder'. Centraal in dit boek staat de vaak complexe relatie tussen ouder en kind, aldus schrijfster Nina Darnton. ''Hoe goed weten we wat onze kinderen uitspoken?''

Knox werd in januari van dit jaar in Italiƫ bij verstek tot 28 jaar cel veroordeeld vanwege haar aandeel in de gewelddadige dood in 2007 van de Britse Meredith Kercher (21). De roman 'The Perfect Mother' speelt zich af op een andere plaats (het Spaanse Sevilla, in plaats van het Italiaanse Perugia) en heeft ook andere daders en slachtoffers. Maar Darnton erkent op de website The Daily Beast dat haar boek gebaseerd is op de moordzaak.

Darnton stelt dat ze het verhaal wil vertellen 'vanuit het perspectief van de moeder van een persoon die betrokken is bij een dergelijke zaak'. Darnton: ,,Ik heb me vanaf het begin afgevraagd hoe de moeders van alle betrokkenen bij deze zaak zich voelden. Belangrijkste vraag voor mij was: in hoeverre zijn ouders verantwoordelijk voor de daden van hun kinderen?''

De zaak behoort nog steeds niet tot het verleden. In maart 2015 dient het hoger beroep van Knox en haar toenmalige vriend Raffaele Sollecito tegen de aan hun opgelegde celstraffen van respectievelijk 28 en 25 jaar. Beiden werden in 2007 al eens veroordeeld voor de moord, maar in 2011 werden Knox en Sollecito vrijgesproken na beroep. Het Italiaans openbaar ministerie ging opnieuw in beroep en de twee werden voor een tweede maal veroordeeld.

De nu 27-jarige Knox vertrok na haar vrijspraak direct naar de Verenigde Staten. Ze verdiende vier miljoen dollar met de rechten van haar boek 'Wachten tot je gehoord wordt' en diverse media-optredens. Ze werkt tegenwoordig als freelance journaliste bij de West Seattle Herald. Knox heeft gezegd dat ze nooit meer naar Italiƫ zal afreizen. Ze zal dus niet aanwezig zal zijn bij de behandeling van het hoger beroep.

(Lees ook Hebban|Crimezone)

Geen opmerkingen: