17 december 2014

Door een onherbergzaam landschap (nieuws, 2014)

UITVAARTONDERNEMER JAAGT OP TIENERS

Uitgeverij Q brengt komend jaar een bijzondere roman op de markt: 'Schemer' van de Amerikaanse kluizenaar William Gay. In dit 'sinistere sprookje voor volwassenen' huurt een begrafenisondernemer een psychopaat in om twee tieners te vermoorden.

Omdat ze vermoeden dat er iets mis was met zijn begrafenis, openen de tieners Kenneth en Corrie Tyler het graf van hun vader, een man die whisky smokkelde. Ze ontdekken dat hij in een veel goedkopere kist is begraven dan waar zij voor hebben betaald. De grootste schok moet dan nog komen. De twee komen erachter dat begrafenisondernemer Fenton Breece op gruwelijke wijze de hem toevertrouwde lichamen blijkt te misbruiken.

Kenneth en Corrie proberen Breece met compromitterende foto's af te persen. Maar dan neemt Breece de plaatselijke psychopaat Granville Sutter in de arm om de twee tieners te vermoorden. Kenneth moet rennen voor zijn leven. Hij vlucht door een onherbergzaam landschap, doortrokken van armoede, met Sutter op zijn hielen.

De recensent van de Daily Mail omschreef Schemer als 'een sinister sprookje voor volwassenen'. De schrijver ervan, William Gay (1941), was een auteur van romans en korte verhalen. Het grootste gedeelte van zijn leven woonde hij in Lewis County, een van de 39 county's in de Amerikaanse staat Washington. In de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw bestond in die regio het systeem van pachters nog. Gay groeide op in zo'n pachtershutje.

Na de middelbare school ging Gay het leger in. Hij diende in Vietnam. Nadien woonde hij even in New York en Chicago, maar keerde toch weer terug naar Lewis County. Gay had allerlei baantjes, maar schreef al vanaf zijn vijftiende. Hij stuurde veel manuscripten naar uitgeverijen, maar ontving afwijzing na afwijzing. Nu en dan raakte hij ontmoedigd en schreef even niet meer. Maar een leven zonder schrijven bleek onmogelijk.

In 1998 werd er eindelijk een kort verhaal van hem gepubliceerd in een tijdschrift. Snel volgden er meer. Een redacteur kwam hem op het spoor en vroeg Gay een roman te schrijven. In 1999 verscheen 'The Long Home', dat werd vergeleken met werk van William Faulkner, Thomas Wolfe en Cormac McCarthy.

Met zijn tweede roman 'Provinces of the Night' bevestigde hij zijn status. In 2006 verscheen de thriller 'Twilight' (nu in het Nederlands vertaald als 'Schemer'), onder meer de hemel in geprezen door vakgenoot George Pelecanos. Gay was bezig aan zijn vierde roman toen hij op 23 februari 2012 op zeventigjarige leeftijd overleed, waarschijnlijk aan een hartaanval. Gay leefde al jaren als een kluizenaar.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Geen opmerkingen: