21 december 2014

Oude bekende (nieuws, 2014)

DE DIEFSTAL VAN EEN TEDDYBEER

Van de Zuid-Afrikaanse thrillerauteurs geniet hier eigenlijk alleen Deon Meyer redelijke bekendheid. En een handvol liefhebbers zal de naam van Margie Orford kennen. Het is heel goed mogelijk dat Mike Nicol ook een gevestigde naam zal worden, als zijn 'Wraak'-trilogie hier is gepubliceerd. In Duitsland is zijn werk een hit.

Nicol, die in 1951 in Kaapstad werd geboren, is een van de meest vooraanstaande journalisten van Zuid-Afrika. Maar hij heeft ook een flink aantal boeken op zijn naam staan. Zo schreef hij po√ęzie en enkele historische romans. In 2006 verscheen van zijn hand 'Nelson Mandela, het geautoriseerde portret', een boek waarin in zestig interviews prominenten als Bono, Bill Clinton, Tony Blair en Desmond Tutu over de oud-president vertelden.

In 2008 legde Nicol zich voor het eerst toe op het thrillergenre met 'Payback' en dat was meteen een succes. Niet alleen in Zuid-Afrika, maar ook in Duitsland waar Nicol writer-in-residence was aan de universiteiten van Essen en Berlijn en meer dan 50.000 exemplaren van zijn thrillers verkocht. Pas na het einde van de apartheid voelde Nicol zich vrij om zich op het misdaadgenre te storten, vertelde hij in een interview. ,,De politie is nu niet meer een bezettingsmacht. Onze samenleving wordt volwassen en stelt ons in de gelegenheid om het thrillergenre te verkennen. Schrijven over misdaadliteratuur is niet alleen maar puur schrijven over moord en doodslag, maar het gaat over meer: fantasie en goede verhalen.''

In 'Payback' dat in mei 2015 bij uitgeverij De Geus verschijnt, vertelt Nicol over de voormalige wapensmokkelaars Mace Bishop en Pylon Busho. Zij verlangen naar een ontspannen bestaan in Kaapstad. Al snel draait hun beveiligingsservice voor welvarende toeristen op volle toeren. Iedereen die naar Zuid-Afrika komt, is immers bang.

Maar Mace staat nog bij een oude bekende in het krijt en plotseling zit Sheemina February, advocaat van een islamitische antidrugsgroepering, hem op de hielen. Zij observeert Mace. Stuurt bloemen naar zijn vrouw. Steelt de zo geliefde teddybeer van zijn dochter. Kennen zij elkaar van vroeger? Mace heeft immers een duister verleden. En wraak is zoet.

Geen opmerkingen: