21 december 2014

Met lood gevuld (nieuws, 2014)

JAN EN SANNE TERLOUW SCHRIJVEN ROMAN OVER SERIEMOORDENAAR

In de jaren zestig werd Nederland opgeschrikt door de arrestatie van seriemoordenaar Hans van Zon. Bij de auteurs Jan en Sanne Terlouw kwam hij regelmatig over de vloer. Over hun ontmoetingen met hem hebben de twee een roman geschreven.

Een charmeur werd hij genoemd, maar wel eentje die grof geweld niet uit de weg ging. Met een met lood gevulde leidingbuis sloeg hij zeker drie mensen de hersens in: zijn ex-vriendin, een tachtigjarige winkelier in feestartikelen en een melkboer. De toen 29-jarige Hans van Zon werd in maart 1970 tot levenslang veroordeeld.

Levenslang moet in dit geval niet letterlijk worden genomen: in 1986 kwam Van Zon vervroegd vrij. Zijn straf was omgezet in 28,5 jaar en wegens goed gedrag met een derde verminderd. In de tijd dat hij in een observatiekliniek zat, kreeg Van Zon een relatie met zijn therapeute met wie hij in 1974 trouwde. De laatste jaren van zijn leven woonde Van Zon in Delfzijl, waar hij in 1998 overleed door overmatig en langdurig drankgebruik.

Vader en dochter Terlouw brengen in februari 2015 via uitgeverij De Kring de roman 'In huis met een seriemoordenaar' op de markt. De roman is gebaseerd op hun eigen ervaringen met Van Zon. De man kwam namelijk jarenlang bij het gezin Terlouw over de vloer, als geliefde van hun huurster. Dochter Sanne was nog jong, maar ze herinnert zich de man wel.

Jan Terlouw, natuurkundige, is vooral bekend door zijn jeugdboeken en als D66-politicus. Zijn dochter Sanne Terlouw, neerlandica, is schrijfster; in 2008 verscheen haar roman 'Het Rozeneiland'. Samen publiceerden ze zes Reders & Reders-thrillers, waarvan in totaal ruim 100.000 exemplaren zijn verkocht. Vorig jaar publiceerden de twee de literaire thriller 'De verdwenen menora'.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Geen opmerkingen: