16 december 2014

Europese misdaadliteratuur (nieuws, 2014)

RIPPER AWARD VOOR JUSSI ADLER-OLSEN

Jussi Adler-Olsen
De Deense thrillerauteur Jussi Adler-Olsen is de vierde winnaar van de Europäischer Preis für Kriminalliteratur, beter bekend als de Ripper Award. Hij vergaarde de meeste stemmen van bezoekers van een Duits thrillerfestival.

Adler-Olsen, schrijver van de 'Serie Q'-thrillers, krijgt de prijs voor zijn 'bijzondere bijdrage' aan de Europese misdaadliteratuur. Aan de award is een cheque van 11.111 euro verbonden, die op 17 maart 2015 in de Duitse stad Unna aan de winnaar wordt overhandigd. Ruim tienduizend thrillerfans uit veertien landen hebben in de periode 20 september tot en met 15 november schriftelijk of online hun stem uitgebracht. De prijsuitreiking is verbonden aan het Duitse thrillerevenement 'Mord am Hellweg VII'. De award wordt eens in de twee jaar toegekend.

Behalve Adler-Olsen stonden ook zijn collega's Simon Beckett, Arne Dahl, Ian Rankin en Robert Wilson op de shortlist. Namens Nederland was Charles den Tex voorgedragen, maar hij haalde de door een jury bepaalde finale niet. De Ripper Award ging eerder naar Håkan Nesser, Henning Mankell en Fred Vargas.

Geen opmerkingen: