26 december 2014

Vreemdeling (nieuws, 2014)

OVER DE WAANZIN VAN DE OORLOG

Oorlog is waanzin. Op Kerstavond 1914 kropen Duitse en Engelse soldaten uit de loopgraven om met elkaar te drinken en liederen te zingen. De volgende dag schoten ze weer op elkaar. Die waanzin is van alle tijden, zoals blijkt uit de thriller 'De vallei' van veteraan John Renehan.

De schrijver is een Amerikaanse oorlogsveteraan die naar Irak was uitgezonden. Hij was een artillerie-officier die in Ramadi gelegerd zat tijdens het hoogtepunt van de Irak-oorlog. Aan de Los Angeles Times vertelde hij dat hij dagelijkse meemaakte hoe weinig hij en zijn collega's wisten van de Irakezen die zij trainden en adviseerden. Hij voelde zich een 'vreemdeling', die, hoe close zijn relatie met de Irakezen ook was, er maar niet achter kwam hoe zij werkelijk over bepaalde kwesties dachten.

Zijn thriller 'De vallei', die in mei 2015 bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verschijnt, is geen pur sang oorlogsroman, meer een detective die zich afspeelt in een land dat 'toevallig' in oorlog is.

Hoofdpersoon in de thriller is de Vallei. Er waren vele valleien in de bergen van Afghanistan; meestal rauwe plekken waar mensen een rauwe dood stierven. Er was echter maar één Vallei. Luitenant Black wist geen naam, maar hij wist van het bestaan. Deze vallei was het verst weg, het ruigst, het ergst, vrijwel onmogelijk te bereiken. De berichten die eruit terugkwamen, waren nauwelijks te controleren. De Vallei werd omhuld met mythes en geruchten.

Luitenant Black wordt naar de Vallei gestuurd om daar een geval van onregelmatig gedrag te onderzoeken. Eenmaal daar aangekomen, treft hij een overspannen peloton dat al maanden strijdt voor een onverdedigbaar stukje land. Hij moet op zoek naar de vele duistere geheimen die de Vallei herbergt.

De samenwerkende onafhankelijke boekhandels, verenigd in ABA/Indiebond, hebben 'De vallei' gekozen als één van hun tien boeken om volgend jaar te promoten. Saillant detail: John Renehan heeft nog nooit een voet in Afghanistan gezet.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Geen opmerkingen: