26 december 2014

Overweldigd (nieuws, 2014)

OEUVREPRIJZEN VOOR LOIS DUNCAN EN JAMES ELLROY

Lois Duncan
De organisatie Mystery Writers of America (MWA) heeft de 2015 Grand Masters toegekend aan de schrijvers Lois Duncan en James Ellroy. Met deze oeuvreprijs wordt het belang van hun beider bijdrage aan het thrillergenre onderstreept. De twee krijgen hun award uitgereikt tijdens het Edgar Awards Banquet in New York op 29 april 2015.

Lois Duncan is hier geen bekende naam. De in 1934 in Philadelphia geboren auteur publiceerde haar eerste korte verhaal in een landelijk tijdschrift toen zij dertien was. Vijf jaar later kwam haar eerste roman uit, 'Debutante Hill'.

Aanvankelijk focuste Duncan zich op romantische fictie voor tieners en prentenboeken voor kinderen. In 1966 bracht ze twee boeken uit die revolutionair waren voor de wereld van young adult-fictie: 'Point of Violence' en 'Ransom'. Voorheen stond YA-fictie bol van 'lessen die geleerd moesten worden' en tweedimensionale karakters. Duncan bracht daar verandering in: haar karakters moesten keuzes maken en beslissingen nemen die gevolgen zouden hebben voor hun verdere leven.

Sociale issues ging zij niet uit de weg. Zo werd seksisme aangestipt in haar roman 'Daughters of Eve', en ging zij in 'Killing Mr. Griffin' in op de druk die op jongeren werd uitgeoefend om maar goed te presteren op school. In 'I know what you did last summer' stonden de Vietnamoorlog, de terugkeer van veteranen en de maatschappelijke reacties daarop centraal. Ze werd diverse keren genomineerd voor een Edgar Award voor het beste jeugdboek.

Duncan verklaarde 'overweldigd' te zijn door het nieuws dat zij een oeuvreprijs krijgt. ''Om mijn naam toegevoegd te zien worden aan de lijst met mijn idolen - Agatha Christie, Ira Levin, Stephen King, Tony Hillerman - is iets wat ik nooit had durven dromen.''

James Ellroy
De andere winnaar van de 2015 Grand Master behoeft eigenlijk nauwelijks introductie. Alom gelauwerd als de waarlijke opvolger van misdaadschrijvers als Raymond Chandler en Dashiell Hammett wekt het eigenlijk verbazing dat James Ellroy pas na drie decennia deze oeuvreprijs krijgt. Ellroy slaagde er in om hardboiled misdaadverhalen te mengen met een literaire stijl en vele thrillerauteurs als voorbeeld te dienen.

De 66-jarige auteur reageerde verheugd op de prijs. ''Dit is een grote eer. Deze onderscheiding prijst mijn werk en moedigt me aan om jong, gezond en vooral productief te blijven.''

Eerdere winnaars van de MWA Grand Masters zijn onder anderen Robert Crais, Ken Follett, James Lee Burke, Stephen King, Alfred Hitchcock, Graham Greene en Agatha Christie.

(Bron: Booktrade Info)

Geen opmerkingen: