10 juni 2023

Waardering (nieuws, 2023)

Zeeuwse spanning in trek



Bij en in de Wandelkerk in Middelburg werd gisteren het eerste Zeeuws Thriller Festival gehouden. De tientallen bezoekers kwamen vooral af op auteurs die hun spannende verhalen in de provincie van Luctor et Emergo situeren.


Een van die schrijvers was Jet van Vuuren. Haar thriller Gifspoor speelt zich voor een deel af op Walcheren. De schrijfster werd geinspireerd door de vondst van een dode vrouw in Westdorpe in 2019 van wie de politie pas drie jaar later de identiteit kon vaststellen.

Ook de schrijvers van de serie De Scalda Moorden waren op het festival. Eén van hen is Mark de Groot uit Middelburg. Het nieuwste deel uit de reeks is Soms Komt Niet Thuis Wat Vertrokken Is. Het verhaal begint met de vondst van het stoffelijk overschot van een 22-jarige studente van de Zeevaartschool in Vlissingen. De resten komen aan het licht bij werkzaamheden op het terrein waar eerst de marinierskazerne zou komen en waar nu het Justitieel Complex Vlissingen moet verrijzen.

De Scalda Moorden spelen zich steeds af tegen de achtergrond van de Zeeuwse actualiteit. De Groot: 'Ik kan vast verklappen dat in het volgende deel de PFAS-vervuiling in de Westerschelde en het slavernijverleden van Zeeland een rol gaan spelen', zo tekent de PZC op.

Naast Jet van Vuuren en Mark de Groot waren ook de schrijvers Wim Hendrikse en Jeroen Windmeijer van de partij. De auteurs vinden allemaal dat het thrillergenre niet de waardering krijgt die het verdient.  'Thrillers zijn de best verkochte boeken in de winkel en de meest uitgeleende boeken in de bibliotheek', aldus Windmeijer. 'Jammer dat er in Nederland op spannende boeken wordt neergekeken.'

(Bron: PZC)

Geen opmerkingen: