11 september 2022

Via de spiegel (nieuws, 2022)

De grote liefde van de misdaadjournalist
Dit najaar verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Mijn grote liefde van Tahmina Akefi over haar leven met Peter R. de Vries. Het boek bevat ook enkele hoofdstukken van De Vries. Ze waren van plan samen een boek te schrijven, maar na zijn dood besloot Akefi dit project zelf af te maken.

‘Al vroeg in onze relatie kwam Peter met het idee om samen een boek te schrijven', zegt Tahmina Akefi. 'Het moest ons verhaal worden, het verhaal van een onverwachte ontmoeting die leidde tot een bijzondere liefdesrelatie. “Het stond in de sterren geschreven dat we elkaar zouden ontmoeten,” schreef hij in een van zijn brieven aan mij.

Peter was ervan overtuigd dat bepalende gebeurtenissen in ons leven bedoeld waren om ons bij elkaar te brengen. “Voor altijd, voor eeuwig.”

Maar zover zou het niet komen. De aanslag op zijn leven zou op een gruwelijke wijze een einde maken aan onze dromen. Maar zijn droom, onze droom, om dit boek uit te geven, is wel uitgekomen. De vorm wordt vanaf hoofdstuk zes noodgedwongen anders, maar het verhaal wordt nog altijd verteld aan de hand van bepalende data in het leven van mij en Peter sinds onze ontmoeting op 29.09.2015.’

Over Mijn grote liefde:

Op 29 september 2015 vindt de ontmoeting plaats tussen Tahmina Akefi en Peter R. de Vries. Hun blikken kruisen elkaar via de spiegel in de visagieruimte van het praatprogramma Pauw, waar ze die avond allebei te gast zijn. Het is liefde op het eerste gezicht.

In Mijn grote liefde beschrijft Tahmina Akefi haar leven met Peter R. de Vries. Het is een bijzonder verhaal van een bijzondere liefde. Zij, gevlucht voor de oorlog in Afghanistan. Hij, 26 jaar ouder en de bekendste misdaadjournalist van Nederland.

Een relatie die niet vanzelfsprekend is, maar wel uniek, intens en vooral vol van liefde. Een liefde die vaak op de proef werd gesteld, maar alle tegenslagen wist te overwinnen. Of zoals Peter R. de Vries het omschreef: ‘Echte liefde laat zich door niets tegenhouden.’

Tahmina Akefi (Kabul, 1983) is journalist en schrijver. Eerder schreef ze Geen van ons keek om en Jongen van de oude stad.

Geen opmerkingen: