10 september 2022

In de race (nieuws, 2022)

Zes Vlaamse thrillerauteurs maken kans op oeuvreprijs
Grote kans dat dit jaar een Vlaamse thrillerauteur wordt bekroond met de MAX Gouden Vleermuis, want er staan maar liefst zes van hen op de vijftien namen tellende longlist voor deze oeuvreprijs van het Nederlands thrillerfestival. De lijst telt ook drie auteurs van Nederlandse bodem.

De Gouden Vleermuis is als oeuvreprijs in 2013 ingesteld door de Stichting Nederlands Thrillerfestival. Zes jaar later werd de naam van de prijs aangevuld met die van geldschieter Omroep MAX. De prijs wordt uitgereikt op zondag 30 oktober tijdens het boekenfestival. Willen auteurs in aanmerking komen voor de prijs van 5.000 euro dan moet hun oeuvre minstens vijf boeken tellen. Ook niet onbelangrijk: ze moeten op de dag van de uitreiking willen afreizen naar het thrillerfestival in Zoetermeer.

De oeuvreprijs wordt dit jaar voor de tiende keer  uitgereikt. Sinds 2019 hangt er een geldbedrag aan. Charles den Tex was in 2013 de eerste die de fragiele trofee ontving. Daarna volgden Tomas Ross (2014), René Appel (2015), de Zweedse auteur Hákan Nesser (2016), diens landgenoot auteur Sara Löwestam (2017), het echtpaar Theo en Marianne Hoogstraaten (2018), Esther Verhoef (2019), Jacob Vis (2020) en Loes den Hollander (2021). 'Ik heb nooit een cent gekregen voor die Vleermuis', zegt Ross terugkijkend. 'Fragiel is het juiste woord voor de trofee. Hij viel al uit elkaar in de trein naar Den Haag. Zal wel niet symbolisch zijn.'

Gezien voorgaande lijst zou het een welkome verandering zijn als niet een Nederlandse auteur ditmaal de Gouden Vleermuis wint, maar je weet het maar nooit met de jury van de Gouden Vleermuis. Door de jaren heen lees je in de juryrapporten weinig over wat de doorslag heeft gegeven om juist die ene auteur de prijs toe te kennen. De jury verlaat zich jaar in, jaar uit op lezersreacties. Wie de meeste positieve heeft, wint de prijs, zo lijkt het. Je zou de jury wat meer lef gunnen om zelf met een doorwrocht rapport op de proppen te komen.  

Zie hier de longlist van de MAX Gouden Vleermuis:

Jo Claes, Belgische auteur
Christian De Coninck, Belgische auteur
Toni Coppers, Belgische auteur
Jan Van der Cruysse, Belgische auteur
Arne Dahl, Zweedse auteur
Guido Eekhaut, Belgische auteur
R.J. Ellory, Britse auteur
Helen Fields, Britse auteur
Nicci French, Britse auteur
Corine Hartman
Linda Jansma
Liza Marklund, Zweedse auteur
Linda van Rijn
Anders Roslund, Zweedse auteur
Hilde Vandermeeren, Belgische auteur

Op of rond 1 oktober wordt de shortlist van maximaal zes genomineerden bekendgemaakt. Dan volgt ook de publicatie van de shortlist voor de MAX Zilveren Vleermuis (beste thriller) en de MAX Bronzen Vleermuis (beste thrillerdebuut). Het reglement schrijft voor dat debutanten zijn uitgesloten voor de Zilveren Vleermuis. Toch doet zich dit jaar het merkwaardige fenomeen voor dat één auteur voor beide prijzen in de race is. Het is Fedor de Groot. Zijn eersteling Sønderho staat op de longlist voor de debuutprijs, terwijl zijn boek Novitsjok meedingt naar de titel beste thriller,

Geen opmerkingen: