30 mei 2020

What if? (nieuws, 2020)


Thriller over de moord op Martin Luther King 
 

Op 4 april 1968 werd baptistendominee en een van de meest vooraanstaande figuren van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging vermoord. Martin Luther King werd in Memphis doodgeschoten op het balkon van het Lorraine Motel. De moord leidde tot een golf van onlusten in meer dan 60 Amerikaanse steden, waarbij 39 doden vielen.


President Lyndon B. Johnson verklaarde 7 april 1968 tot een dag van nationale rouw. Kings begrafenis, twee dagen later, werd bijgewoond door ruim 150.000 mensen. Miljoenen over heel de wereld keken mee via de televisie. In veel landen hingen de vlaggen op overheidsgebouwen halfstok.

James Earl Ray, een misdadiger die echter niet eerder geweld had gebruikt, bekende op advies van zijn advocaat de moord en ontliep zo de doodstraf. Hij werd veroordeeld tot 99 jaar gevangenisstraf. De rest van zijn leven probeerde hij zijn bekentenis in te trekken en beweerde hij dat er een samenzwering was geweest. 

Op 3 juni verschijnt bij uitgeverij De Fontein de thriller Het pionnenspel van Steve Berry. Het boek wordt  een 'indrukwekkende what-if thriller' genoemd over een van de belangrijkste historische figuren van de twintigste eeuw.
Vijftig jaar na de moord op dr. Martin Luther King moet Cotton Malone de waarheid achterhalen over wat er werkelijk gebeurde in Memphis op 4 april 1968. Het brengt hem terug naar het begin van zijn carrière waarin hem gevraagd werd een zaak te onderzoeken waarbij de FBI tegenover het ministerie van Justitie kwam te staan. Lag deze vete, waarin FBI-baas J. Edgar Hoover een hoofdrol had, aan de basis van de moord op dr. King?

Steve Berry (1955) schrijft sinds 1990 fictie. Hij deed mee aan schrijfwedstrijden voor romans. Een oude versie van zijn eerste boek De Amberzaal werd in 1998 derde bij een wedstrijd in Florida. In 2000 en 2001 won hij een andere schrijfwedstrijd waarna twee van zijn korte verhalen in de krant verschenen. Uiteindelijk kostte het hem twaalf jaar, 85 afwijzingen en vijf verschillende manuscripten, voordat uitgeverij Ballentine Books een manuscript kocht.

Zijn eerste twee boeken waren landelijke bestsellers. Zijn derde en vierde boek haalden zelfs de bestsellerlijst van de New York Times. Ook klom zijn boek in de top tien van USA Today, Publisher’s Weekly en Booksense. In 2005 was Steve Berry genomineerd als Schrijver van het jaar door de George Writer’s Association. De rechten van zijn boeken zijn verkocht aan 51 landen en vertaald in 40 talen.

Geen opmerkingen: