31 mei 2020

Als een baksteen (column, 2020)CPNB laat spannende boek vallen 
(Door Peter Kuijt)


Je zou er gewoon niet aan denken, maar morgen beginnen de Spannende Boeken Weken. Er is nog nooit zo weinig aandacht geweest voor deze periode als dit jaar. Boekpromotor CPNB doet er nagenoeg niets aan.


De coronacrisis schopt van alles in de war. Evenementen worden afgelast, bijeenkomsten worden verboden, de tien geboden van de anderhalve meter hebben het land in de greep.

Ook de Spannende Boeken Weken ontkomen niet aan beperkingen. De Britse geschenkauteur M.J. Arlidge (die van Iene, Miene Mutte) zou Nederland aandoen voor interviews en signeersessies. Die laatste gaan niet door en de handvol interviews in de media zijn via Skype tot stand gekomen.

Maar je kunt niet alles op corona afschuiven. Stichting CPNB heeft het spannende boek dit jaar bepaald niet hoog in het vaandel staan. Een geschenkboekje kon er nog wel vanaf, maar dat is het ook. Wie de site van de boekpromotor bezoekt, ziet een persbericht over Arlidge als geschenkauteur en nog wat resten van eerdere spannendeboekencampagnes. Meer zit er niet in.

Oké, we lezen dat Samantha Stroombergen de Gouden Strop heeft gewonnen. Maar dat was vorig jaar. Aan de winnaar van editie 2020 wordt geen woord vuil gemaakt. En dat in weerwil van een recente mail van de CPNB aan De Spanningsblog met daarin de zin ‘Vanzelfsprekend neemt de CPNB de prijs nog mee in onze communicatie om extra aandacht voor de prijzen te genereren’. Maar tot op heden is er nul komma nul communicatie. Toch niet omdat de laureaat een Vlaming is?

Dertien jaar geleden maakte de CPNB nog een vliegende start met de organisatie van de Power of Plots in de Melkweg, een feestavond in een bomvolle poptempel om het spannende boek te vieren. We herinneren ons nog een avond waarop de nu in ongenade gevallen literatuurpaus Arjan Peters rondliep, die zich verbaasde dat Simone van der Vlugt niet werd uitgejouwd vanwege haar in zijn ogen erbarmelijke Nederlands. Het was een en al ophef en vertier. 

Daarna volgden nog enkele edities, maar toen werd het gaandeweg minder. De Maand van het Spannende Boek werd ingekort tot de Spannende Boeken Weken, de uitreiking van de Gouden Strop verloor alle allure. Vorig jaar werd het weggepropt in een kwartiertje zendtijd van de Vijf Uur Show. Na het terugtrekken van sponsor BookSpot besloot de CPNB daarna ook uit het fenomeen Gouden Strop de stekker te trekken. Gelukkig werd het dit jaar nog een beetje gered door de Stichting Lira en het Algemeen Dagblad die online het noemen van de winnaar er in vijf minuten doorheen jaagde.

De CPNB spant zich tot het uiterste in om campagnes voor, pak ‘m beet. de literaire roman, het kinderboek, de NS Publieksprijs, historische boeken en Nederland Leest tot een succes te maken. Maar de leesbevorderaar laat de thriller vallen. Als een baksteen.

Er schijnt een afdeling Denk te bestaan bij de CPNB. Maar aan het Spannende Boek wordt niet meer gedacht.   

Geen opmerkingen: