27 mei 2020

Lezen in tijden van corona 32 (nieuws, 2020)

Ottessa Moshfegh - De dood in haar handen  



Wat te doen in deze anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen, want voor een boek geldt die afstand niet. Wat te denken van De dood in haar handen van Ottessa Moshfegh? Uitgeverij De Bezige Bij roept op om 23 juni alvast in de agenda te zetten, want dan verschijnt deze 'meesterlijke combinatie van suspense, horror en gitzwarte komedie'. En hoofdpersoon Vesta is 'een onvergetelijke onbetrouwbare verteller'. 


Tijdens de dagelijkse boswandeling met haar hond stuit Vesta Gul op een handgeschreven briefje. Er staat: 'Haar naam was Magda. Niemand zal ooit weten wie haar heeft vermoord. Ik was het niet. Hier is haar lichaam.'

Vesta is van streek, ze is pas geleden, na de dood van haar man, naar deze omgeving verhuisd en kent nog vrijwel niemand in de buurt. En ze was altijd al een beetje in de war.

Het briefje wordt een obsessie en ze richt zich volledig op deze onbekende vrouw: wie was zij en waarom moest zij dood? Tijdens haar zoektocht wordt het mysterie alleen maar groter en beginnen realiteit en fantasie door elkaar heen te lopen. Dit leidt ertoe dat Vesta ook het duistere verleden met haar man onder ogen moet komen.

Ottessa Moshfegh (Boston, 1981) is de auteur van The New York Times-bestseller Mijn jaar van rust en kalmte en van de roman Eileen, die werd bekroond met de PEN/Hemingway Award en genomineerd was voor de National Book Critics Circle Award en de Man Booker Prize. Voor haar korte verhalen kreeg ze diverse prijzen, waaronder de O. Henry Award.

Geen opmerkingen: