26 mei 2020

Fucking onbehaaglijk (nieuws, 2020)

VN bestempelt Vinex-roman als beste thriller 


Het boek was aan de aandacht van De Spanningsblog ontsnapt. Wellicht omdat het als roman door uitgeverij Atlas Contact werd gepresenteerd. Maar de spannendeboekenrecensenten van het magazine Vrij Nederland hadden wel oog voor Het echte leven en bekroonden het deze week tot de thriller van 2020. Schrijfster Adeline Dieudonné versloeg met haar debuut niet de minste namen op de shortlist zoals John le Carré, Arnaldur Indridason, Graham Moore en zelfs onze eigen Charles den Tex.

De complete jury was diep onder de indruk van het gezinsdrama dat de Walloonse Adeline Dieudonné in haar debuutroman laat voltrekken, meldt VN op zijn website. Verteller van Het echte leven is de tienjarige dochter, die de tirannie van haar gewelddadige vader en de onderdanigheid van haar ‘amoebe’- moeder met haar scherpe geest becommentarieert.

Een toevlucht bieden haar natuurwetenschappelijke leergierigheid, het broeierige ontwaken van haar meisjeslijf en haar fantasieën over het redden van haar jongere broertje uit zijn emotionele verkilling. Het rauwe gezinsgeweld krijgt daardoor een magisch-realistische vertekening. 

Als zij en haar broertje getuige zijn van een gruwelijk ongeluk, trekt hij zich terug in zichzelf. Nu broer en zus ook elkaar kwijt zijn, lijkt alle hoop op geluk verloren. Maar dan neemt de hoofdpersoon het lot in eigen hand. Vastbesloten neemt ze zich voor om koste wat het kost de lach op het gezicht van haar broertje terug te brengen. Dat blijkt geen eenvoudige taak. Als ze dan zelf op de proef wordt gesteld – door haar eigen vader – neemt ze zich voor: ik zal in dit leven geen prooi zijn.

‘Fucking onbehaaglijk', zou een jurylid van VN hebben verzucht. ‘Dat je in zó weinig pagina’s iemand zó veel kippenvel kan bezorgen,’ stelde een ander, want met tweehonderd pagina’s is dit het dunste genomineerde boek.
Adeline Dieudonné (1982) is actrice en woont en werkt in Brussel; ze spreekt Frans en Nederlands. Haar romandebuut Het echte leven is verschenen in de zomer van 2019, en werd meteen overladen met prijzen, waaronder de Prix du roman FNAC en de Prix Renaudot des lycéens. Ook werd ze prompt genomineerd voor de Prix Goncourt.

De shortlist van de VN's Thriller van het Jaar telde overigens twee Nederlandse auteurs, wat ook een zeldzaamheid is: Walter Lucius met De stad en het vuur en Charles den Tex met Verloren vrouw. De laatste werd bekroond met de publieksprijs. 

Geen opmerkingen: